Voorbeschouwing UFC London

Zaterdag strijkt het UFC-circus voor de negentiende keer neer in Groot-Brittannië, waarvan al voor de negende keer in Londen. Zoals bij elk UFC-gala buiten de VS zit het programma niet vol met de grote sterren, maar het hoofdprogramma ziet er toch wel interessant genoeg uit, met onder anderen Makwan Amirkhani, Gunnar Nelson en een gevecht in de lichtzwaargewichtklasse tussen hard-hitter Jimi Manuwa en Corey Anderson.

Arnold Allen vs Makwan Amirkhani
Een strijd tussen twee talenten en snel rijzende sterren in het vedergewicht bijt de spits af tijdens het main event, het hoofdprogramma van UFC Fight Night 107.


Allen vs Amirkhani (Foto's: Getty)

De jonge Brit Allen is een razendsnelle vechter die soms furieus uit de startblokken schiet. Hij is na twee gevechten in de UFC nog ongeslagen en in die twee gevechten heeft hij een ontzagwekkend aantal stoten uitgedeeld: 176 maal probeerde Almighty de tegenstander tegen het canvas te slaan. Helaas laat zijn nauwkeurigheid te wensen over, want slechts 30 procent daarvan raakten ook daadwerkelijk de tegenstander. Allen kan niet alleen staand prima uit de voeten, maar hij heeft ook degelijke worstelkwaliteiten waarmee hij zijn tegenstander makkelijk uit balans kan halen. 

Amirkhani daarentegen is een pure worstelaar en zou het prima vinden als Allen het gevecht naar de grond zou brengen. Amirkhani is net als Allan in de UFC nog ongeslagen en twee van zijn drie winstpartijen zijn voortijdig beëindigd, één via knock-out, de ander na opgave door de tegenstander. De charismatische Fin, ook wel Mr. Finland genoemd, zegt in zijn hele carrière nog nooit een gebroken neus, blauw oog of enige schade in zijn gezicht opgelopen te hebben en Amirkhani verklaarde eerder dat hij  "dat graag zo wil houden." Allen denkt daar ongetwijfeld anders over en zal zijn best doen om met een spervuur aan stoten Amirkhani tot overgave te dwingen.

Brad Picket vs Marlon Vera
Dit wordt het laatste gevecht in de UFC voor Pickett. De veteraan in de bantamgewichtsklasse houdt er, na een carrière van dertien jaar, na dit gevecht mee op. Van zijn in totaal 38 gevechten wist hij er 25 te winnen, maar Pickett wist slechts twee van zijn laatste zeven gevechten te winnen en het lijkt erop alsof de 38-jarig vechter een jaartje of twee te lang heeft doorgevochten. Voor zijn laatste gevecht heeft hij geen makkelijke tegenstander bedongen, want met Vera heeft Pickett een geduldige tegenstander die staand uitstekend zijn kansen benut. Zodra het gevecht op de grond doorgaat, zal de inventieve Vera geen genade tonen en elke kans grijpen om Pickett te doen afkloppen. 

Gunnar Nelson vs Alan Jouban
Beide mannen kunnen haast geen groter tegenpolen van elkaar zijn.  De IJslander Nelson is een meester in het worstelen en van zijn laatste tien overwinningen, wist hij een ongekend aantal van negen tegenstanders te laten afkloppen. En die worsteltechnieken zal Gunni tegen de Amerikaan hard nodig hebben, want Nelson zal het staande gevecht verliezen van de sterke Jouban.

Net als Allen is Jouban een razendsnelle vechter, maar waar Allen nog wel enige nauwkeurigheid mist, is Jouban met een percentage van 50 procent rake stoten veel nauwkeuriger. Die nauwkeurigheid, in combinatie met een gemiddelde van zo'n 5 stoten per minuut maakt het staande gevecht met Jouban erg uitdagend en Nelson doet er goed aan om Brahma zo snel mogelijk op de grond te krijgen. Jouban echter, heeft nog nooit een gevecht hoeven af te kloppen, dus de uitdaging voor Nelson om het gevecht voortijdig te beëindigen is groot.

Jimi Manuwa vs Corey Anderson
Dit gevecht kan gevecht van de avond worden, met een agressieve knock-out-specialist als Manuwa, die van zijn zestien overwinningen er veertien via knock-out wist te beslissen en een gehaaide tegenstander als Anderson. Manuwa, een lichtzwaargewicht met enorm harde vuisten is niet gewild als tegenstander en weinig vechters voelen zich geroepen om zich tegen de 37-jarige Brit te laten testen.

Anderson durft duidelijk wel en wil tegen Manuwa zijn goede serie van de laatste tijd doorzetten. Anderson, winnaar van de real-life talentenjacht The Ultimate Fighter-19, heeft vier van zijn laatste vijf gevechten gewonnen en tijdens zijn meest recente verliespartij tegen Mauricio Rua landde hij verreweg de meeste stoten. Anderson kan met zijn worstelkwaliteiten het staande gevecht van Manuwa makkelijk ontregelen, maar zijn timing moet dan wel goed zijn aangezien de explosieve Manuwa met één klap het gevecht kan beëindigen en daarmee Anderson zijn derde verliespartij in de UFC kan bezorgen.


Promo main event Manuwa vs Anderson (Bron: Youtube/WWE UFC)

Overig programma:
Joe Duffy vs. Reza Madadi
Francimar Barroso vs. Darren Stewart
D. Omielańczuk vs. Timothy Johnson
Marc Diakiese vs. Teemu Packalén
Tom Breese vs. Oluwale Bamgbose
Vicente Luque vs. Leon Edwards
Ian Entwistle vs. Brett Johns
Scott Askham vs. Brad Scott 
Lina Ländsberg vs. Lucie Pudilova 

UFC Fight Night London wordt zaterdag 18 maart gehouden in de O2 Arena in Londen, Engeland. De uitzending, op kanaal twee van betaalzender Fox Sports, begint al om 20:20, waarna het hoofdprogramma om 22:00 uur live te volgen is.