EL: Anderlecht tweede Belgische kwartfinalist, United met moeite langs Rostov

Anderlecht heeft zich donderdagavond gekwalificeerd voor de Europa League-kwartfinales, nadat het APOEL Nicosia uitschakelde in het eigen Stade Constant Vanden Stock.

Paars-wit had in het eerste bedrijf de betere kansen tegen de Cyprioten, die een 1-0 nederlaag van de heenwedstrijd dienden weg te poetsen. Omdat de voorhoede van de Belgische topclub schutterde, bleek de brilstand de ruststand.

Na de theepauze was Ruben dichtbij het openingsdoelpunt namens de Zuid-Europeanen toen hij een voorzet van Pieros Soteriou ternauwernood naast werkte. In de tweede helft zorgde Frank Acheampong met zijn bevrijdende treffer ervoor dat Anderlecht de kwartfinales bereikte van de Europa League.

United met pijn en moeite langs Rostov
Lang bleef het spannend op Old Trafford, maar Manchester United heeft zich middels een nipte zege op FK Rostov geplaatst voor de kwartfinales Europa League. United had in Rostov met 1-1 gelijkgespeeld en dus was het tijdens de return op Old Trafford opletten geblazen voor de ploeg van José Mourinho. PSV en Ajax kunnen meepraten over het gevaar van die Russische ploeg.

Aan kansen had United geen gebrek en de Engelsen hadden al in de eerste helft de leiding moeten nemen. Rostov-keeper Nikita Medvedev had na drie minuten een antwoord op een kopbal van Marcos Rojo en uit de rebound tikte Zlatan Ibrahimovic op de paal. Het was vooral de Zweed die zijn vizier niet helemaal op scherp had staan, maar wel voor de meeste dreiging zorgde. Na een kwartier kreeg hij een nieuwe kans toen Medvedev zonder succes van zijn lijn kwam en de bal miste, Zlatan wachtte echter te lang en wipte 'm over de goal.

Nadat Henrikh Mkhitaryan Medvedev met een lobje had geklopt, maar zijn inzet aan de verkeerde kant van de paal zag eindigen, kreeg Zlatan na dik een halfuur zijn grootste kans tot dan toe: hij draaide gevaarlijk naar binnen en schoot snoeihard op de paal.

Na rust kreeg ook Rostov een kans. De voor PSV en Ajax in negatief opzicht bekende Sardar Azmoun stelde keeper Sergio Romero op de proef, maar de oud-AZ'er redde knap. Twintig minuten voor het einde kwam United uit een prachtige aanval alsnog op 1-0. Juan Mata schoot van dichtbij raak nadat Zlatan met de hak een pass van Mkhitaryan verlengde. Met deze treffer was United er nog niet helemaal, maar rook het wel de kwartfinales.

Romero hield United op de been met een geweldige redding op een schot richting benedenhoek van Aleksandr Bukharov. De plaaggeest van een week eerder (hij maakte in Rostov de 1-1) zag hoe zijn inzet werd gepareerd. Daar bleef het niet bij voor de Argentijnse sluitpost, want in de 95ste minuut stond het nog altijd 1-0 en Christian Noboa dwong hem via een vrije trap tot een uiterste krachtinspanning. Een verlenging bleef United bespaard, waardoor de ploeg zich schaart bij de laatste acht in de Europa League.