EL: Roma en Strootman vechten en winnen, maar zijn uitgeschakeld

Olympique Lyon heeft zich vooral dankzij de vier doelpunten van vorige week geplaatst voor de kwartfinales in de Europa League. AS Roma was in de return net niet sterk genoeg.

Na de enerverende 4-2 van vorige week in Frankrijk, waren veel ogen gericht op de return in Italië tussen AS Roma en Olympique Lyon. Roma was de eerste ploeg die gevaar stichtte met een snoeihard schot van Antonio Rüdiger op de lat, ook uit de rebound trof de thuisploeg geen doel. Zes minuten later miste Mohamed Salah een grote kans toen keeper Anthony Lopes goed van zijn lijn kwam, maar wel botste met Mouctar Diakhaby.

Het was die 20-jarige verdediger die na een kwartier de score opende. Diakhaby, die in Lyon ook al de score had geopend, kopte raak uit een voorzet van Mathieu Valbuena. Lang kon Lyon ook deze week niet genieten van de voorsprong. Kevin Strootman raakte de bal een minuut later als laatst bij een vrije trap van Daniele de Rossi. De Oranje-international kreeg vijf minuten voor rust nog een grote kans op 2-1.

Het duurde lang voor Roma de tweede goal van de avond maakte, maar hij kwam er wel. Invaller Stephan El Shaarawy ging er kundig langs bij Jérémy Morel en bracht de bal gevaarlijk in de zestien, waar Cristopher Jallet tegen Lucas Tousart aanschoot die zo zijn eigen keeper passeerde: 2-1. Roma wilde daarna doordrukken en met een 3-1 overwinning zou het zeker zijn van de kwartfinales. El Sharaawy schoot voorlangs én leek Edin Dzeko te bedienen bij de 3-1, maar de goal van de Bosniër werd (ogenschijnlijk ten onrechte) afgekeurd wegens buitenspel.

Nadat Roma-keeper Alisson een klein kwartier voor het einde een gevaarlijk schot van Corentin Tolisso onschadelijk had gemaakt, was de slotfase volledig voor Roma. Eén goal had de ploeg van Luciano Spalletti nodig en vooral Dzeko rook aan die gouden treffer, maar hij viel niet en dus plaatst AZ-plaaggeest Lyon zich ondanks de 2-1 nederlaag voor de kwartfinales in de Europa League.