Uitspraak in hoger beroep moordenaar Els Borst

Bart van U., de moordenaar van politica Els Borst en zijn zus Loïs, hoort donderdag welke straf hij in hoger beroep krijgt. Er is opnieuw acht jaar onvoorwaardelijke cel en tbs met dwangverpleging tegen hem geëist, net als in eerste aanleg. Daarbovenop eiste het OM nu ook nog zes maanden cel voor verboden wapenbezit.

In eerste aanleg kreeg Van U. enkel tbs met dwangverpleging opgelegd. Het OM had ook toen acht jaar celstraf geëist en ging in daarom in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Rotterdam vorig jaar.

Van U. (40) heeft eerder bekend politica Borst in 2014 en zus Loïs een jaar later met tientallen messteken om het leven te hebben gebracht. Hij zou in een chronische psychose verkeren. De vraag waar het om draaide tijdens het hoger beroep was in hoeverre hij verantwoordelijk gehouden kan worden voor zijn daden.

De Rotterdamse rechtbank vond van niet. Het OM is van mening dat Van U. weliswaar "sterk verminderd toerekeningsvatbaar is", maar niet volledig ontoerekeningsvatbaar.

Tijdens die zitting herhaalde Van U. zijn motief om Borst te doden: hij had een "goddelijke opdracht" op zijn zevende jaar gekregen om degene te doden die verantwoordelijk was voor het euthanasiebeleid in Nederland. Zijn zus Loïs, met wie hij samenwoonde, moest dood omdat ze hem in zijn optiek pestte.

Uitspraak in hoger beroep moordenaar Els Borst
Uitspraak in hoger beroep moordenaar Els Borst (Foto: ANP)