[TK2017] Reacties op exitpolls: bijna iedereen blij

Volgens een goede traditie gaat iedere lijsttrekker de (voorlopige) uitslag zo uitleggen, dat het lijkt alsof ze gewonnen hebben. De enige voor wie dat natuurlijk echt niet lukt is de PvdA, die het grootste verlies in de historie van de partij te verstouwen krijgt.

Jeroen Dijsselbloem is namelijk verbijsterd door het verlies, en liet aan zijn achterban in Amsterdam weten dat 'morgen de wederopbouw begint'. Asscher noemt het een 'bittere avond'. Partijvoorzitter Hans Spekman heeft ook gereageerd: "We moeten hier met elkaar over praten". Lilianne Ploumen kan misschien thee zetten voor die bijeenkomst, want zij staat tiende op de lijst en haalt waarschijnlijk de Kamer niet.

VVD
Maar de meeste anderen zijn vooralsnog tevreden. Mark Rutte lijkt met de VVD de grootste te worden, en mocht al een gelukwens per Twitter ontvangen van de kabinetschef van zijn Duitse ambtsgenoot Angela Merkel.


"Het voelt als een overwinning". Dat zei Tamara van Ark, campagneleider en Tweede Kamerlid van de VVD, als reactie op de eerste exitpoll tegen de NOS. De partij verliest wel tien zetels en zou volgens de exitpoll uitkomen op 31 zetels. "Ik ben vooral heel erg blij dat we het vertrouwen weer lijken te krijgen van de kiezer", zei Van Ark. "Dit geeft een verplichting voor de toekomst."

CDA
De nummer twee van het CDA, Mona Keijzer, noemt de negentien zetels die de partij in de voorlopige exitpoll krijgt ,,heel erg mooi". Dat zei ze tegen de NOS. Het zou een winst van zes zetels betekenen voor de christendemocraten. "Het kan altijd meer", antwoordde ze op de vraag of ze tevreden was. "Het kan nog altijd meer worden. De avond is nog lang." Ze ziet de voorspelde winst als een beloning voor "4,5 jaar hard werken". "Hier staat een blij mens.'' 

GroenLinks
Een historische uitslag. Zo omschrijft Kathelijne Buitenweg, de nummer twee van GroenLinks, de enorme winst voor haar partij. GroenLinks groeit volgens de voorlopige exitpoll van vier naar zestien zetels. "We hebben nog nooit zo goed gescoord. Ik ben supertrots op de partij, op alle mensen die de straat opgingen en campagne hebben gevoerd'', zei Buitenweg tegen de NOS. "Mensen hebben genoeg van de huidige polarisatie. We hebben een beweging van verandering ingezet, dat moeten we doorzetten.'' 

D66
D66 stijgt in de exitpoll van twaalf naar negentien zetels en dat is een "historisch resultaat''. Dat meldde het D66-Kamerlid Kees Verhoeven woensdagavond op Twitter na het sluiten van de stembussen. "Op één na beste uitslag sinds 1966. Negende overwinning op rij. Meer dan 1 miljoen D66-stemmers. Beste campagne ooit.'' 

SP
"Had ik gehoopt op meer? Ja. Ben ik trots op ons? Ja''. Dat zei SP-leider Emile Roemer. De SP zakte in de exitpolls van vijftien naar veertien zetels. Roemer wees erop dat de SP een maand geleden nog volledig was afgeschreven. "We hebben een onvoorstelbare inhaalrace ingezet waarop ik trots ben. We hebben een miljoen mensen naar de stembus gekregen die op de SP hebben gestemd'', aldus Roemer. 

50Plus
50Plus was woensdag trots en blij dat het aantal zetels in de Tweede Kamer volgens de exitpolls is verdubbeld van twee naar vier. ,,Vier jaar geleden hadden we hier voor getekend'', zei voorzitter Jan Nagel bij de NOS. ,,We zijn enorm opgelucht. Henk Krol heeft in zijn eentje de campagne geleid en hij heeft een geweldig resultaat behaald.'' 

ChristenUnie
De ChristenUnie is "heel blij" met de voorspelde zetel winst. Dat zei Tweede Kamerlid Carola Schouten. In de exitpoll komt haar partij uit op zes zetels, dat is een winst van een. Er is een kans dat bij de partij wordt aangeklopt voor de formatie, aldus Schouten tegen de NOS. "We moeten morgen maar eens kijken wat de uitslag betekent." Ze benadrukte dat de partij zaken als waardig oud worden, vrijheid en duurzaamheid zal blijven benadrukken. 

DENK
Bij nieuwkomer DENK was de vreugde groot nadat woensdag volgens de eerste exitpoll de partij op drie zetels staat. "Dit is echt fantastisch'', zei Farid Azarkan, de nummer twee op de lijst, nadat hij een vreugdedansje met zijn partijgenoten had gemaakt. "We hebben een positieve campagne gevoerd. We hebben de mensen opgezocht op straat en in buurthuizen, waar veel politici allang niet meer komen. De ontlading is na deze uitslag groot. Dit laat zien dat mensen vertrouwen in ons hebben'', zei hij tegen de NOS. 

Forum voor Democratie
FvD-prominent Hiddema beweert de uitslagenavond helemaal niet te volgen: "Ik volg het bewust niet. Ik wil feiten, geen prognoses." Uit de eerste uitslagen blijkt onder meer dat in Rozendaal 1,4 procent op Forum voor Democratie heeft gestemd, zestien mensen zijn dat. "Wat leuk zeg, daar zijn we helemaal niet geweest. Dit geeft de burger moed.Als zijn partij op twee zetels uit zou komen, noemt hij dat zonde van alle moeite die hij en FvD-voorman Thierry Baudet hebben gedaan. "We zijn overal geweest, in ieder zaaltje, in ieder dorp. Ik wacht op de definitieve uitslag, de verrassing moet volgens mij nog komen.'' 

Partijen zonder zetels (vooralsnog)
 
Het lijkt erop dat Artikel1, de partij van Sylvana Simons, geen enkele zetel heeft gekregen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Wel stuurde de partij na het sluiten van de stembussen direct een tweet uit om iedereen te bedanken. "Wij willen alvast ieder die op ons gestemd heeft bedanken! Extra dank aan alle vrijwilligers, enthousiastelingen en dromers."

Ook de Piratenpartij lijkt zetelloos te eindigen. Lijsttrekker Ancilla van de Leest heeft echter nog hoop: "Lieve kiezers! Bedankt voor het stemmen vandaag. Ik hoop dat je wijs en liefdevol gestemd hebt. Onze campagne zit erop, nu afwachten...", schrijft ze op Twitter.

"Gewoon even de uitslag afwachten. Wel alvast felicitaties voor de grote winnaars!'', twittert GeenPeil, ook nog altijd op nul zetels.