'GP3 en Formule 3 mogelijk samengevoegd'

De GP3 en het Europees Formule 3-kampioenschap worden vanaf 2019 mogelijk samengevoegd. Dat meldt Motorsport.com. Nu de GP2, de klasse onder de Formule 1, hernoemd is en Formule 2 heet, lijkt er onenigheid te zijn over de gang van zaken. 

Zo kent een gemiddeld Formule 1-weekeinde nu races in de Formule 1, opstapklasse Formule 2 en de GP3, terwijl de op het oog logische klasse onder de F2, de Formule 3, meestal met het Duits DTM-kampioenschap meerijdt. De huidige contracten van de GP3 lopen na het seizoen 2018 af, waardoor de deur open is te herstructureren.

Volgens Motorsport zou het goed mogelijk zijn dat wereldautosportbond FIA besluit om vanaf 2019 de Formule 3 in de F1-weekeinden te laten racen. Dat is de klasse waar onder meer Max Verstappen zijn autosportdebuut in maakte: hij reed er in 2014, voor hij overstapte naar de Formule 1. 

Een ander probleem, en misschien wel de voornaamste reden voor een verandering, is dat zowel de GP3 als het Europees Formule 3-kampioenschap moeite hebben om een vol deelnemersveld bij elkaar te krijgen. Zo zijn er wel teams met het materiaal om mee te rijden, maar die kunnen vaak met moeite goede rijders vinden, omdat de coureurs bang zijn dat het kampioenschap door de grote teams gedomineerd wordt.

Stefano Domenicali, de FIA-baas over formule-auto's, wilde de geruchten nog niet bevestigen, maar noemde de Formule 3 wel de meest logische stap onder de Formule 2. Er is overigens ook nog een Formule 4-kampioenschap, maar men denkt erover om een extra klasse in te voeren om de overstap voor jonge talenten makkelijker te maken.