Turkse Erzurum wil Olympische Winterspelen organiseren

De Turkse stad Erzurum heeft haar ogen gericht op de Olympische Winterspelen van 2026. Dat heeft parlementslid Mustafa Ilicak gezegd, zo berichten Turkse media woensdag.

Erzurum is geen onbekende stad in de wintersportwereld. Zo worden er zo nu en dan relatief grote wedstrijden gehouden, en in de laatste jaren vond er zelfs twee keer een groot multisportevenement plaats. In 2011 was Erzurum de gaststad van de Winteruniversiade en vorige maand werd het Winter Europees Jeugd Olympisch Festival (WEJOF) er gehouden.

"Er is veel geld geïnvesteerd in de infrastructuur op sportief gebied binnen de hele provincie Erzurum", verklaart Ilicak. "Voor het WEJOF kwamen sporters uit 34 Europese landen hier naartoe en dat was een groot succes. De Olympische Winterspelen kunnen we ook organiseren, daar ben ik van overtuigd", klinkt het optimistisch.

Volgens Ilicak zouden een aantal onderdelen mogelijk buiten Erzurum gehouden kunnen worden, zoals in de buurprovincies Erzincan en Kars. "Die drie provinces zullen voor 2023 met elkaar worden verbonden door middel van een hogesnelheidslijn. In september van dit jaar zullen we een brief naar het Internationaal Olympisch Comité sturen om ons als kandidaat aan te melden voor de Spelen van 2026", besluit Ilicak, die de steun van de Turkse regering zegt te hebben.