ECV werkt drie mogelijke formats uit voor opzet Eredivisie

Voor de opzet van de Eredivisie in 2018/2019 zullen drie formats verder worden uitgewerkt. Dit bleek is de uitkomst van de tweedaagse vergadering van de ECV, de vereniging voor eredivisieclubs. 

De eerste optie is verder gaan op de huidige weg met achttien ploegen en playoffs voor Europees voetbal. Het enige wat mogelijk aangepast zou kunnen worden is de degradatieregeling naar de Eerste Divisie. Kans is aanwezig dat er twee ploegen rechtstreeks zullen degraderen in plaats van één. 

Een tweede opzet is het zogenaamde Belgische model. De Eredivisie zal worden teruggebracht naar zestien clubs. In dat geval volgt er na de reguliere competitie (30 wedstrijden) nog een kampioenspoule voor de top zes, die onderling nog een hele competitie spelen. De andere tien clubs spelen nog een halve competitie. De bovenste clubs maken daarbij nog kans op Europees voetbal, de onderste clubs strijden tegen degradatie.

In het derde model blijft de Eredivisie bestaan uit achttien clubs, maar spelen de beste zes teams aan het einde van de reguliere competitie nog een 'kampioenscompetitie'. In dat geval speelt de top zes nog een halve competitie tegen elkaar om uit te maken wie er kampioen wordt.

"Het is zeker nog geen gelopen koers dat er daadwerkelijk een verandering komt", laat ECV-directeur Jacco Swart weten. "Er is nu van een aantal varianten afscheid genomen en over deze drie opties zijn de clubs nog wel enthousiast. We gaan de komende periode gebruiken om te toetsen welke modellen serieus kans van slagen hebben."

"Het is lastig om een balans te vinden tussen clubbelangen en de belangen voor het totale Nederlandse voetbal", vervolgt Swart. "We kijken binnen de modellen dus wel naar verschillende varianten op het gebied van promotie-degradatie, de opzet van de Jupiler League en de verdeling van de baten en tv-gelden."

De komende zij zullen de formats definitief worden uitgewerkt. De bedoeling is dat de clubs eind mei met een bindend voorstel komen en dit tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal presenteren.