14-jarige kickbokser sterft na titelgevecht

Een 14-jarige kickbokser overleed zaterdag na een titelgevecht in het Engelse Leeds. De nog jonge Scott Marsden stortte tegen het einde van het gevecht ineen en werd direct naar het ziekenhuis gebracht, waar hij korte tijd later overleed.

Marsden, uitkomend voor Marsden's All Style Kickboxing uit Sheffield, vocht voor de Engelse titel in een gevecht dat niet onder toezicht stond van de grootste Britse kickboksbond, de BKC. De BKC verbiedt gevechten van jongeren onder de zestien jaar, waarbij stoten en trappen naar het hoofd zijn toegestaan. Toch kon Marsden meedoen aan dit toernooi.

Op de Facebookpagina van de club stond de volgende reactie: "Helaas is het titelgevecht gestopt, doordat Scotty onmiddellijke medische hulp nodig had. Zo'n einde hadden we nooit kunnen voorspellen, aangezien geen van beide vechters in acuut gevaar leek. Iedereen is geschokt en vooral omdat niemand zo'n einde verwachtte. De scheidsrechter stopte het gevecht op tijd, zodat hij Scotty kon opvangen. Zodoende viel Scotty niet met zijn hoofd op de grond, maar werd hij rustig neergelegd."

Door de dood van Marsden laait de discussie weer op of dit soort gevechten zonder algemeen toezicht moeten worden verboden. Net als in Nederland is er in Engeland een aantal bonden die eigen regels hanteren. Zo is het mogelijk dat een vechter geschorst is bij de ene bond, maar rustig kan vechten bij een andere bond. In Nederland is er al een sterke stroming richting één overkoepelende bond, waardoor excessen zoals deze voorkomen kunnen worden.

De exacte reden van de trieste dood van Marsden is nog niet bekend.