Cyberaanval treft Stemwijzer

De websites Stemwijzer.nl en Kieskompas.nl zijn dinsdagmiddag niet bereikbaar. André Krouwel van Kieskompas kon nog niet zeggen waarom de website Kieskompas.nl onbereikbaar was. Bij ProDemos, dat achter Stemwijzer.nl zit, was niemand direct bereikbaar voor commentaar.

De websites zijn bedoeld om kiezers te helpen bij hun stemkeuze.

De organisatie achter de Stemwijzer zegt nu te zijn getroffen door een zogeheten DDoS-aanval, waarbij servers worden overspoeld met informatieverzoeken en daardoor uitvallen.

Een woordvoerder van Kieskompas kon nog niet zeggen waarom de website Kieskompas.nl onbereikbaar was. Er wordt hard gezocht naar de oorzaak. Kieskompas maakt diverse stemwijzers; alleen de Groene Kieswijzer is bereikbaar.

Kieskompas stelde dat een gebrek aan servercapaciteit niet de reden is dat de site op zwart ging. Ook ProDemos, de organisatie achter de Stemwijzer, zei dat dinsdagochtend uit voorzorg extra servers zijn geïnstalleerd. Tegen een DDoS-aanval valt volgens een woordvoerster echter weinig te beginnen.

De timing van de cyberaanval op de Stemwijzer komt voor veel twijfelende kiezers uiterst ongelegen. Volgens de woordvoerster van ProDemos maakten op de vooravond van de parlementsverkiezingen in 2012 ieder uur tienduizenden mensen gebruik van de digitale stemhulp.

Update 20:41 uur
Na een korte uptime zijn de kieswijzers opnieuw offline. Even waren de beide websites weer bereikbaar, nadat ze eerder op de dag al getroffen waren door een DDoS-aanval, maar dat was van korte duur. Rond 20.00 uur gingen de stemhulpen weer offline.

Kieskompas en ProDemos, de organisatie achter de StemWijzer, gaan uit van een gecoördineerde aanval. Volgens Willem Blanken van Kieskompas begonnen de aanvallen op de digitale stemhulpen op hetzelfde moment. De StemWijzer was aan het begin van de avond weer even online en Kieskompas was rond 19.30 weer even bereikbaar, maar nog geen halfuur later waren ze al niet meer bereikbaar.

Kieskompas gaat aangifte doen van de aanval en wil daarbij samen optrekken met ProDemos. Wie er achter de aanval zit is nog niet bekend. Eerder zei een woordvoerster van ProDemos al dat ze gaan uitzoeken wie achter de aanval zit.

Bij een DDoS-aanval worden servers met zoveel informatieverzoeken overspoeld dat ze overbelast raken en een website uit de lucht gaat. De aanval op de StemWijzer en Kieskompas kwam voor veel twijfelende kiezers uiterst ongelegen. Volgens de woordvoerster van StemWijzer maakten op de vooravond van de parlementsverkiezingen in 2012 ieder uur tienduizenden mensen gebruik van de website.

ProDemos had dinsdagochtend uit voorzorg extra servers geïnstalleerd. Dat moest voorkomen dat een grote toestroom van internetters tot problemen zou leiden. Tegen de DDoS-aanval viel volgens de woordvoerster echter weinig te beginnen. Ook Kieskompas was goed voorbereid en had genoeg servercapaciteit. Ook die waren echter niet opgewassen tegen de DDoS-aanval.

Stemwijzer en Kieskompas onbereikbaar
Stemwijzer en Kieskompas gehackt door de Russen?(Foto: BuzzT)