Eerste F1-coureur Williams overleden

De eerste coureur die ooit namens het Formule 1-team van Williams een Grand Prix reed is overleden. De Belg Patrick Nève is 67 jaar oud geworden.

Frank Williams was al bij wat eerdere inschrijvingen betrokken, maar 1977 wordt gezien als de start van het team van Williams. Nève kwalificeerde zich op het circuit van Jarama als 22e voor de Grand Prix van Spanje en kwam zo als eerste Williams-coureur ooit over de streep: vier ronden achter winnaar Mario Andretti, goed voor plek twaalf.

Nève bleef het hele jaar de enige coureur van Williams en kwam op Monza tot zijn beste resultaat: een zevende plek, één plaats buiten de punten. Williams koos er vervolgens voor om voor het eerst zelf een auto te bouwen en dat deed men niet meer met Nève als coureur. Alan Jones verving hem en de Australiër werd twee jaar later wereldkampioen. 

Na zijn jaar bij Williams probeerde Nève zich nog één keer voor een Grand Prix te plaatsen, maar voor eigen publiek lukte dat op het circuit van Zolder niet. Hij trok vervolgens naar de sportscars, waar ook zijn jongere broertje Guy in reed. Die kwam in 1992 om het leven na een zware crash in de Procar Series en Patrick Nève besloot om voortaan geen stap meer in de racerij te zetten.