Sensationale wereldtitel shorttrackploeg in Rotterdam

Wat de Nederlandse vrouwen niet lukte is de mannen van de nationale shorttrackploeg wél gelukt: Daan Breeuwsma, Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat en Dennis Visser hebben zich in Ahoy in Rotterdam laten kronen tot wereldkampioenen op de aflossing.

Nederland begon de finale tegen Hongarije, Rusland en China op de vierde plek, waar de ploeg wachte op een kans. Die kwam aanvankelijk met zo'n 25 ronden te gaan, toen Rusland gepasseerd werd. Twaalf ronden voor het einde werd de aanval dan echt geopend door De Laat, die de Hongaar Viktor Knoch inhaalde en opschoof naar plek twee.

Het ging echter al gelijk weer fout, want De Laat en Visser verknoeiden de wissel en Nederland viel terug naar plek vier. Dat was buiten Knegt gerekend, want de leider van de Nederlandse ploeg maakte zijn status volledig waar en bracht Oranje in grofweg anderhalve bocht plotseling naar de leiding.

Visser, De Laat en Breeuwsma hielden de eerste plek vast, waarna Knegt het af kon maken. Met nog een bocht te gaan balde hij zijn vuisten al - wellicht niet heel verstandig - en Ahoy ontplofte toen hij als eerste de finish passeerde en Nederland na 2014 opnieuw de wereldtitel op de aflossing bezorgde.