Voorspelbare winnaar na onvoorspelbare tweede race Superbikes

Jonathan Rea heeft na een herstart de tweede race van het World Superbikesweekeinde in Thailand gewonnen. Na een valpartij van Lorenzo Savadori werd de rode vlag gezwaaid en werd de wedstrijd tijdelijk onderbroken.

Regerend kampioen Rea en Marco Melandri kenden een fantastische start. Melandri wist aan de Noord-Ier voorbij te gaan en de leiding te nemen. Ook Chaz Davies kwam na het doven van de rode lichten goed weg en haalde direct veel rijders in, waardoor hij snel de tweede positie in kon nemen. Michael van der Mark zat er minder goed bij en raakte meteen in de problemen. Ondanks zijn tweede startpositie werd de 24-jarige Nederlander gauw aan alle kanten ingehaald en verloor hij elf plekken.

Nog maar twee ronden in de race crashte runner-up Davies terwijl hij in gevecht was met Rea, die toen nog derde lag. De Welshman ging wijd en wist hem nog lang vast te houden, maar moest de motor uiteindelijk toch laten gaan. Drie ronden verder in bocht 12 vloog ook Savadori eruit. Aanvankelijk bleef de coureur zitten, maar hij liep later gelukkig zelfstandig weg. Door de valpartij kwam er olie op de baan terecht en werd de race wegens 'track conditions' tijdelijk geschorst.

Herstart
Zo'n 25 minuten later werd de race voor zestien ronden herstart met als startopstelling de volgorde van de laatste doorkomst. Van der Mark had zich in de ronden voor de onderbreking weten op te werken naar een achtste positie maar verscheen niet op de grid voor de herstart. De Yamaha kende technische problemen en die konden helaas niet op tijd worden opgelost.

De eerste startrij werd bezet door Rea op nummer één, gevolgd door Melandri en Alex Lowes. Op de tweede startrij bevonden zich Tom Sykes, Leon Camier en tot slot Eugene Laverty. Davies startte als laatste, op de negentiende plaats.

Ditmaal wist Rea direct de leiding te pakken, voor de Italiaan Melandri en Kawasaki-coureur Sykes. Teamgenoot van Van der Mark Lowes zat daarachter het drietal direct op de hielen. Ducati-rijder Davies profiteerde duidelijk van deze herstart en pakte meteen veel plaatsen terug en zat snel op de tiende positie. Eén ronde in de race vochten Lowes en Laverty een mooi duel uit voor plek vier. Yamaha-man Lowes kwam hier als overwinnaar uit de bus. Vooraan reed Rea nog steeds op kop, maar Melandri leek hem redelijk te kunnen bijhouden. Toch was het Rea die uiteindelijk als winnaar over de streep kwam.

Na vijf ronden was er wederom een valpartij, ditmaal van Stefan Bradl. De 27-jarige coureur had de weg naar de kopgroep gevonden, maar lag nu uit de wedstrijd. Ondertussen wist ook Davies zich langzaam naar voren te werken naar een zesde plaats, achter Camier. De Britse Camier gaf zich echter niet zomaar gewonnen en uiteindelijk kwam de Ducati-rijder als zesde over de finish. Voor Camier liep de race echter dramatisch af. Met nog zeven ronden te gaan, kwam er rook uit de Agusta-machine. De marshalls wapperden direct de zwart-met-oranje vlag om de Brit te informeren dat hij de baan moest verlaten, voordat er weer olie op het circuit zou terechtkomen.

De problemen voor de coureurs waren nog niet voorbij, want ook Laverty viel uit. De Noord-Ier lag op de vijfde positie maar verloor de controle over zijn motor. De Aprilia-racer kreeg zijn machine wel weer aan de praat en wist toch nog één puntje binnen te sprokkelen.

Kort voor het einde van de wedstrijd raakten Melandri en Sykes in een strijd om de tweede positie verwikkeld, maar de Italiaan wist zich kranig te weren en zijn positie te behouden. Eenmaal in de allerlaatste ronde probeerde de Brit het echter weer en ditmaal wist hij onder Melandri door te gaan en op het nippertje de Ducati-coureur naar de laatste podiumplek te duwen. Torres eindigde als vijfde, net achter Lowes.

De volgende race vindt 2 april plaats op het circuit van Aragón.