Porte wint koninginnenrit Parijs-Nice, Henao nieuwe leider

Richie Porte heeft de zevende etappe gewonnen in Parijs-Nice. De renner van BMC was de beste op de Col de la Couillole. Alberto Contador werd tweede voor Daniel Martin en Sergio Henao. Henao neemt wel de leiderstrui over van Julian Alaphilippe. De Fransman moest al vroeg passen op de slotklim.

In de koninginnenrit van deze Parijs-Nice kregen de renners de hoogste aankomst uit de geschiedenis van de Koers naar de zon voorgeschoteld, de Col de la Couillole op 1.678 meter.

Na vijf kilometer ontstond er al een kopgroep van vijf renners: Axel Domont (AG2R La Mondiale), Jan Polanc (UAE Emirates), Omar Fraile (Dimension Data), Lilian Calmejane (Direct Energie) en Delio Fernandez (Delko Marseille Provence KTM). De vijf zouden na achttien kilometer nog aansluiting krijgen van Pierre-Luc Périchon (Fortuneo-Vital Concept). Het zestal zou een maximale voorsprong krijgen van vijf minuten.

Met nog zeventig kilometer te gaan ging Calmejane er alleen vandoor. De Fransman van Direct Energie begon met vijftig seconden voorsprong aan de slotklim naar Col de la Couillole. Aan de voet van de klim gingen Diego Ulissi (UAE Emirates) en Quentin Pacher (Delko Marseille Provence KTM) in de aanval. De twee zouden snel bij Calmejane komen en hem achter laten. Niet veel later moest ook Pacher passen bij Ulissi.

Met nog tien kilometer werd ook Ulissi bijgehaald door het werk van Team Sky en Jarlinson Pantano van Trek-Segafredo. Door het hoge tempo moesten Alaphilippe, Simon Yates, Tony Gallopin de rol lossen in het peloton.

Met een tweede tempo versnelling van Pantano bleven er nog maar zeven renners over. Porte, Contador, Henao, Jakob Fuglsang, Daniel Martin en Ion Izagirre hem volgen. Met nog vijf kilometer te gaan was het werk van Pantano gedaan.

Fuglsang was de eerste die het probeerde, maar de Deen van Astana kreeg geen ruimte van het groepje. Daarna volgde er ook nog pogingen van Izagirre, Contador en twee keer Porte, maar deze aanvallen waren geen succes. De derde poging van Porte was wel de goede.

De Australiër van BMC reed vervolgens steeds verder weg bij de concurrentie en kwam uiteindelijk met 21 seconden voorsprong over de streep. Contador en Henao bleven in eerste instantie bij elkaar en waren de dichtste achtervolgers, maar met nog zevenhonderd meter te gaan kraakte Henao en ging de Spanjaard er alleen vandoor. Martin zou in de laatste meters ook nog over Henao gaan, waardoor Contador zeventien seconden goed maakt op Henao in het algemeen klassement.

Henao heeft in het algemeen klassement nog een halve minuut op Martin. Contador volgt op 31 seconden van Henao.