Quintana wint op Monte Terminillo, Dumoulin zesde

Nairo Quintana heeft de vierde etappe in de Tirreno-Adriatico gewonnen met aankomst op de Monte Terminillo. De Colombiaan van Movistar neemt van de leiderstrui over van Rohan Dennis. Tom Dumoulin eindigde als zesde.

Al vroeg in de wedstrijd reden zes renners weg uit het peloton: Davide Ballerini (Androni Giocattoli-Sidermec), Mirco Maestri (Bardiani-CSF), Alan Marangoni (Nippo-Vini Fantini), Matvey Mamykin (Katusha-Alpecin), Romain Gioux (Novo Nordisk) en Marko Kump (UAE Emirates). Het zestal kreeg een maximale voorsprong van iets minder dan elf minuten. In het peloton bepaalde BMC samen met FDJ het tempo.

Ballerini bleef als laatste over van de vroege vluchters, nadat Mamykin op gevallen. Met zijn hoofd kan hij maar net de vangrail ontwijken. De Italiaan werd vlak na de voet van de slotbeklimming ingerekend door de voorwacht van het peloton.

Met nog dertien kilometer te gaan koos Michal Kwiatkowski voor de aanval. De Pool van Team Sky kreeg vier renners met zich mee: de Nederlander Maurits Lammertink, zijn ploegmaat Simon Spilak, Roman Kreuziger, en Jonathan Castroviejo. Het viertal had snel een halve minuut bij elkaar gefietst. Met nog elf kilometer moest Lammertink lossen. Spilak nam daarna meteen het initiatief, waarna Kreuziger ook moest passen.

Met nog tien kilometer te gaan ging Robert Gesink in de aanval, maar de Nederlander kreeg geen ruimte van het peloton, onder aanvoering van Bahrain Merida. Tom Dumoulin ging met met iets meer dan zes kilometer in de aanval. De renner van Sunweb kreeg ook geen ruimte van het peloton, waar FDJ het het tempo had overgenomen van Bahrain Merida.

Op vijf kilometer van de streep moest Castroviejo vooraan afhaken na een versnelling van Spilak. Niet veel later zou ook Kwiatkowski de rol moeten lossen bij de renner van Katusha-Alpecin-renner. Op drie kilometer van de meet plaatste Quintana zijn eerste aanval, maar Adam Yates, Geraint Thomas en Rigoberto Uran reageerde direct.

Niet veel later ging Quintana nog eens aan, dit maal met succes. De renner van Movistar kwam tot bij Spilak en reed hem voorbij. De Colombiaan breidde zijn voorsprong vervolgens steeds verder uit en kwam solo over de meet. Thomas werd op achttiende seconde tweede. Beste Nederlander was Dumoulin met een zesde plaats op 41 seconden van de winnaar.

Quintana neemt de leiderstrui over van Dennis. De Colombiaan heeft nu een voorsprong van 33 seconden op Yates en 56 seconden op Thibaut Pinot.