GroenLinks-kandidaat trekt zich terug om Panama Papers

De nummer 24 van de kandidatenlijst voor GroenLinks, Maya van der Steenhoven, trekt zich terug omdat ze directeur is van een brievenbusfirma op de Seychellen. Dat gaat slecht samen met de standpunten van de partij die belastingontwijking wil aanpakken.

Van der Steenhoven is sinds december 2011 aangesteld als directeur van Sky Wing International Commercial Co ltd., een bedrijf dat in 2006 op de eilandengroep is opgericht door Mossack Fonseca. Dat bedrijf is de spil van de zogenaamde Panama Papers, een groot aantal gelekte stukken waar in ons land Trouw en Het Financieele Dagblad onderzoek naar doen. 

Een woordvoerder van GroenLinks laat weten dat Van der Steenhoven de functie niet heeft gemeld bij de integriteitstoets van de partij. "Dat had zij moeten doen. Was deze functie bekend geweest tijdens de procedure, dan was zij niet voorgedragen voor een plaats op de lijst. In overleg met het partijbestuur van GroenLinks heeft zij besloten haar zetel niet in te nemen, mocht zij verkozen worden." Die kans is overigens volgens de huidige peilingen niet al te groot, GroenLinks komt tot ongeveer 17 zetels. 

Maya van der Steenhoven zegt zelf in een reactie dat ze nooit financieel voordeel van het bedrijf heeft gehad. Het is opgericht door haar vader Ari, die in China woont en Sky Wing heeft opgericht op de Seychellen omdat het handelen 'met China in 2006 nog steeds zeer lastig was'. Als bestuurder tekende ze bovendien voor de overdracht van aandelen van haar stiefmoeder naar haar twee halfbroers. Het is dus een echt familiebedrijfje.

Panama Papers zijn online gezet (Foto: ANP)
Mossack Fonseca, hoofdkantoor van de Panama Papers (Foto: ANP)