Erdogan: Nederlanders zijn nazi-overblijfselen en fascisten

Turkije dreigt met zware politieke en economische sancties als Nederland verhindert dat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavusoglu, zaterdag een bezoek kan brengen aan Rotterdam. Çavusoglu herhaalde zaterdag dat hij daar een Turkse campagnebijeenkomst wil bezoeken.

De minister is van plan om zaterdag om 18.00 uur genodigden toe te spreken in de ambtswoning van de Turkse consul in de wijk Hillegersberg. Maar zijn bezoek is tegen het zere been van de Nederlandse regering. Çavusoglu pleit voor een 'ja' voor meer macht voor president Erdogan in het Turkse referendum van 16 april.

Update 19:17
Het weren van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu blijft volgens Turkije niet zonder gevolgen. Çavusoglu waarschuwde Nederland zaterdag opnieuw dat er consequenties zullen zijn.

De minister deed die uitspraak tegen verslaggevers in Istanbul. Hij noemde het Nederlandse besluit een "schandaal". Turkije dreigde eerder al met zware politieke en economische sancties als Nederland het bezoek van de minister zou verhinderen, zoals uiteindelijk gebeurde. Nederland trok zaterdag de landingsrechten van zijn toestel in.

Het is nog onduidelijk wat de aangekondigde strafmaatregelen om het lijf zullen hebben. President Recep Tayyip Erdogan zinspeelde zaterdag op maatregelen tegen het Nederlands vliegverkeer. "Nederland moet gaan nadenken over hoe zijn vliegtuigen gaan landen in Turkije", stelde hij. Volgens de krant Daily Sabah verwees de president naar diplomatieke vluchten.

Update 12:59
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zaterdag hard uitgehaald naar Nederland. Hij sprak over "nazi-overblijfselen en fascisten". 

Update 12:27
PVV-leider Geert Wilders is tevreden met het Nederlandse besluit om de landingsrechten van de Turkse minister Çavusoglu in te trekken. Hij zegt op Twitter dat dat te danken is aan de PVV.

"Mooi. Zonder de PVV was dit besluit nooit genomen! Rutte heeft alleen ballen als de PVV dat eist en de verkiezingen voor de deur staan", aldus Wilders.

Update 12:01
Nederland heeft de landingsrechten voor het toestel van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu ingetrokken. Dat heeft het kabinet zaterdag gemeld. Dat betekent dat het bezoek dat Çavusoglu wilde brengen aan Rotterdam, niet doorgaat.

Het kabinet neemt de maatregel naar eigen zeggen omdat de openbare orde en veiligheid in het geding zijn gekomen, na een oproep aan Turkse Nederlanders om massaal deel te nemen aan een publieke manifestatie met Çavusoglu.

"Nederland was met de Turkse autoriteiten in gesprek over het bezoek, waarbij gezocht werd naar een acceptabele oplossing. Er was overleg gaande of de Turkse autoriteiten de bijeenkomst konden verplaatsen en een besloten, kleinschaliger karakter konden geven in een Turks consulaat of ambassade. Nog voordat deze gesprekken waren afgerond, dreigden de Turkse autoriteiten publiekelijk met sancties. Dat maakt de zoektocht naar een redelijke oplossing onmogelijk", luidt de verklaring van het kabinet.

"We wilden tot een oplossing komen. We hebben een lang en moeilijk gesprek gevoerd met de Turken om tot een acceptabele oplossing te komen. We staan voor de openbare orde en willen niet dat de veiligheid in het geding komt", aldus een woordvoerster van minister Koenders (Buitenlandse Zaken). 

Turkse minister dreigt Nederland met sancties
Turkse minister dreigt Nederland met sancties (Foto: ANP)