EL: Ajax blijft kansrijk ondanks nederlaag

Ajax moet volgende week vol aan de bak in de return van de achtste finale in de Europa League. FC Kopenhagen was met 2-1 te sterk. De Amsterdammers moeten het in eigen huis echter wel zonder de geschorste aanvoerder Davy Klaassen stellen.

De wedstrijd begon dramatisch voor Ajax, want al na een halve minuut kwam de ploeg van Peter Bosz op achterstand. Rasmus Falk schoot mooi raak, na knullig verdedigen van de Amsterdammers van met name Donny van de Beek. Hij mocht in de basis beginnen en werd verkozen boven Hakim Ziyech.

Dolberg

Lange tijd in de eerste helft had Ajax niets in te brengen. Uros Matic schoot in de handen van André Onana en Nick Viergever verdedigde na een kwartier slecht uit waarna Youssef Toutouh naast schoot. Tegen het einde van het eerste halfuur was het opnieuw Viergever die de fout in ging, dit keer leverde hij de bal zomaar in en mocht hij van geluk spreken dat spits Federico Santander de bal niet in het doel kreeg.

Na ruim een halfuur was er dan ook eindelijk iets positiefs te melden over Ajax, want Kasper Dolberg tikte mooi binnen na goed voorwerk van Bertrand Traoré en de assist van Davy Klaassen: 1-1. Het was de eerste tegentreffer voor Kopenhagen in het eigen Parken Stadion sinds de goal van Aalborg BK op 20 augustus vorig jaar.

Ajax begon na dit doelpunt, dat riekte naar buitenspel, beter te voetballen en kwam ook als de bovenliggende partij uit de rust, maar Van de Beek kon na een goede actie van Traoré geen goed schot produceren en nadat Traoré zelf op de vuisten van Robin Olsen had geschoten, zag Van de Beek bij een schot ook de doelman op zijn weg,

Deksel op de neus

Wat Ajax naliet, lukte Kopenhagen in de 59ste minuut wél: Andreas Cornelius kopt de 2-1 binnen op aangeven van Peter Ankersen. Matthijs de Ligt sprong wel mee, maar niet genoeg om te voorkomen dat de nummer elf succesvol was. Na de nieuwe voorsprong begon de thuisploeg weer beter te voetballen, maar Ajax kreeg in de laatste tien minuten wel twee grote mogelijkheden op een goed resultaat.

Eerst schoot Klaassen met links op de vuisten van Olsen die het schot met moeite keerde. Even later tikt Kasper Dolberg van dichtbij binnen, maar werd de goal afgekeurd omdat hij een overtreding zou hebben gemaakt. Klaassen wond zich daar zeer over op en moest dat met geel bekopen waardoor de aanvoerder de terugwedstrijd in Amsterdam aan zijn neus voorbij ziet gaan.