Prijzenpakker Xabi Alonso zet punt achter glansrijke carriŤre

Xabi Alonso stopt na dit seizoen definitief met voetballen. De middenvelder maakte het nieuws zelf bekend op de website van Bayern München. Het contract van Alonso loopt na dit seizoen af. 

"Het was geen gemakkelijke beslissing, maar dit is volgens mij het juiste moment", legt Alonso uit op de website. "Ik wilde altijd liever te vroeg dan te laat stoppen. Ik voel me nog goed, maar ik geloof dat de tijd nu is gekomen. Ik wil mijn carrière op het hoogste niveau beëindigen; Bayern is dat hoogste niveau."

Carrière van een wereldspeler
Mocht de Baskische Spanjaard zijn schoenen daadwerkelijk aan de wilgen hangen, dan kan hij terugkijken op een bijzonder rijke carrière vol hoofdprijzen. Alonso gaat namelijk de geschiedenisboeken in als een van de meest succesvolle middenvelders aller tijden. Hij diende in totaal vier clubs en begon zijn toen nog prille loopbaan bij het Baskische Real Sociedad.

Alonso's loopbaan nam hem vervolgens aaneensluitend mee langs de groten der aarde. In 2004 transfereerde hij van Sociedad naar Liverpool, op aandringen van landgenoot Rafael Benítez. De samenwerking bleek een waar succes en het begin van veel moois.

De middenvelder, met wonderschone crosspasses als zijn handelsmerk, groeide uit tot een vaste waarde in het elftal van Benítez en zou later de prestigieuze Champions League winnen met Liverpool. In de befaamde finale van 2005, ook wel het Wonder van Istanbul genoemd, versloeg Liverpool AC Milan door eerst een comeback van 0-3 goed te maken, om vervolgens te winnen na strafschoppen. AC Milan gold destijds als de absolute top van Europa. In dienst van The Reds won de Spanjaard ook de FA Cup en de Europese Supercup.

De meeste wedstrijden zou Alonso voor Real Madrid spelen, waar hij in 2009 neerstreek. Ook hier won hij de Champions League. In de finale van 2014 versloeg De Koninklijke de stadsrivalen van Atletico Madrid. Het was de tiende Champions League-winst uit de clubgeschiedenis van Real, La Decíma. De winst waar de koninklijke club al jarenlang naar snakte. In 2012 werd de controlerende middenvelder landskampioen met Real Madrid. Niet in de laatste plaats kroonde Alonso zich met Spanje in diezelfde periode tweemaal tot Europees kampioen en eenmaal tot wereldkampioen. Laatstgenoemd eremetaal ging destijds ten koste van Oranje.

Alonso groeide uit tot een 114-voudig international. Bovendien was hij een vaste waarde in een van de beste elftallen in de geschiedenis van het voetbal. Maar ook zijn clubcarrière stond niet stil. Hij verliet Real Madrid in 2014 voor een avontuur in Beieren. 

Met zijn huidige 106 officiële optredens voor Bayern München is de Bask een belangrijke spil op het middenveld van de Duitsers. Hij kijkt met veel plezier terug op alles dat hij tot nu heeft bereikt. "Ik heb echt ontzettend veel meegemaakt. Ik heb bij vier prachtige clubs gespeeld. Ik had nooit durven denken zo'n mooie carrière te krijgen als speler en het is nog niet voorbij."

Het is allesbehalve voorbij. En er is nog één belangrijk record te evenaren voor Alonso.

Seedorf
De Spanjaard is namelijk nog volop in de race voor drie hoofdprijzen met Bayern. Bovendien kan de prijzenpakker voor de tweede maal op rij de Duitse dubbel pakken met de club. Tevens staat Alonso met Der Rekordmeister in de kwartfinale van de Champions League. Wint Bayern het toernooi, dan evenaart Alonso het bijzondere record van Clarence Seedorf. De Nederlander is de enige speler die de Champions League wist te winnen met drie verschillende clubs.