Turkse minister komt op 'privťbezoek' in Nederland

Een omstreden bezoek van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken aan Nederland zal een soort privébezoek zijn. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft zijn ambtgenoot Mevlüt Cavusoglu duidelijk gemaakt dat hij diens bezoek op geen enkele manier zal ondersteunen en zijn ambtgenoot ook niet zal ontmoeten.

Ook heeft Koenders te kennen gegeven dat Nederland op geen enkele manier medewerking zal verlenen aan dit bezoek. Hij deed dit in een telefoongesprek met zijn ambtgenoot, naar aanleiding van diens verzoek Nederland officieel te bezoeken.

Koenders maakte nogmaals duidelijk dat het bezoek ongewenst is, omdat de Turkse bewindsman hier campagne wil voeren voor een referendum over de Turkse grondwet. Nederland wil niet dat Turkse ministers de Nederlandse vrijheid van meningsuiting gebruiken voor een Turkse grondwetcampagne, aldus Koenders.

Zwitserland
Zwitserland heeft geen moeite met de komst van Mevlüt Cavusoglu als die propaganda komt maken voor het referendum in april. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken wil zondag in Zürich zijn stemgerechtigde landgenoten toespreken. De veiligheidscommissie van de Zwitserse regering zag volgens de media donderdag geen reden hem dat te verbieden wegens 'een buitengewoon dreigende situatie'. De stad Zürich is daar minder gerust op.

Cavusoglu was volgens de 'Neue Zürcher Zeitung' van plan in het Hilton in Opfikon op te treden in het bijzijn van de Turkse consuls in Zwitserland en Oostenrijk. Het hotelmanagement zag daar wegens alle commotie in Duitsland en Nederland vanaf uit veiligheidsoverwegingen. Ook de politie had bedenkingen. 


Geert Wilders heeft ook een mening over de Turkse propaganda