Ex-voorzitter hockeyclub is er met 200.000 euro vandoor

Spijkenisse heeft bij de politie aangifte vanwege verduistering gedaan tegen de ex-voorzitter van de hockeyclub. Bij de Zuid-Hollandse vereniging is minimaal 200.000 euro verdwenen. De voormalig voorzitter zou het geld gebruikt hebben om gokschulden af te betalen. De club heeft nog 135 euro in kas en probeert door middel van extra krediet en acties het hoofd boven water te houden

Dat heeft een crisisteam dinsdagavond tijdens een speciaal georganiseerde Bijzonder Algemeen Ledenvergadering aan de geschokte leden van de vereniging laten weten. De voormalige voorzitter is inmiddels opgestapt. De overgebleven bestuursleden zijn gebleven en ondersteunen het crisisteam bij het in kaart brengen van de ernst van de situatie. En belangrijker nog, of de club deze klap te boven kan komen.

Er is in de afgelopen vier dagen veel duidelijk geworden bij Spijkenisse, maar de onderste steen is nog niet boven. Niettemin was de sfeer, onder de circa tweehonderd aanwezigen, na afloop van de BALV goed. "De leden zijn boos en emotioneel, maar ze kijken ook alweer door naar morgen. Hoe moeten we verder?", legt Carlo Eijkels, woordvoerder van het crisisteam uit.

Hij vervolgt: "We hebben vorige week vanuit het bestuur een melding gekregen dat er geld is ontvreemd uit de verenigingskas. Die melding kwam van de voormalig voorzitter. Sindsdien zijn er allerlei verenigingszaken in beslag genomen en is het overgebleven bestuur direct in gesprek gegaan met de gemeente en de bank."

De grote vraag, die ook bij de leden leefde, is natuurlijk hoe het heeft kunnen gebeuren dat zo’n groot bedrag uit de clubkas ontvreemd is. "Daar ben ik voorzichtig in. Het heeft denk ik met de terugloop in vrijwilligers te maken en de dubbelrollen die dan ontstaan. Ook in het bestuur", verklaart Eijkels.

Het crisisteam, bestaande uit onder anderen Eijkels en Peter Bellaard, kwam na een analyse tot de conclusie dat het om een groter bedrag gaat dan de in eerste instantie geschatte twee ton. "Dat zit in verdwenen spaargeld, openstaande facturen, aanmaningen van deurwaarders. Eigenlijk alles was je in een postvak vindt."

De ernst van de situatie werd bevestigd door het overgebleven bedrag dat het crisisteam zondag op de clubrekening aantrof. "Hondervijfendertig euro. De continuïteit van HV Spijkenisse staat dus op het spel." Tegelijkertijd is de stemming hoopvol. "We weten wat we als vereniging aan inkomsten genereren per jaar. Als wij in goed overleg met een bank een tegemoetkoming krijgen in de vorm van een lening, dan moeten wij in staat zijn de draad weer op te pakken."

Ook is Eijkels met het crisisteam in gesprek met sponsoren en wordt er gedacht aan het organiseren van evenementen om de clubkas aan te vullen.