Ieren demonstreren voor abortus

Een grote demonstratie heeft woensdag delen van Dublin platgelegd. Ook in andere Ierse steden werd gedemonstreerd voor het afschaffen van een grondwettelijke anti-abortusbepaling.

Het protest vond plaats in het kader van de Internationale Vrouwendag, en ging gepaard met stakingen onder de noemer Strike4Repeal. De laatste tellingen in Dublin kwamen uit op meer dan duizend demonstranten, maar dat aantal kan nog oplopen.

Een groep 16-jarige meisjes staakte/spijbelde van school om mee te lopen. Het is "anti-humanitair om vrouwen de vrijheid te ontzeggen om voor abortus te kiezen", zeiden ze tegen The Journal.

"Stel dat we verkracht worden, dan hebben we die keuze niet eens", aldus een van de meisjes. "En als we het wel zouden doen kunnen we 14 jaar opgesloten worden, bijna ons hele leven!", voegde een ander toe.

De Pro Life Campaign hield een tegendemonstratie, die echter een stuk kleiner was. Volgens hen redt de grondwetsbepaling levens.

Recht op leven
Het Achtste Amendement van de Ierse grondwet stamt uit 1983, en stelt dat de ongeborene evenveel recht op leven heeft als de moeder. Het kwam tot stand na een lobby vanuit de Rooms-Katholieke kerk, vanwege vrees dat abortus via de rechtbanken zou worden gelegaliseerd.

Het amendement betekent dat abortus enkel is toegestaan indien het leven van een zwangere vrouw gevaar loopt. Verkrachting en incest zijn dus geen legitieme redenen.