Witte neushoorn afgeslacht in dierentuin Frankrijk

In de nacht van maandag op dinsdag gebeurde er iets gruwelijks in een dierentuin in Thoiry, in het westen van Frankrijk. Stropers slopen er naar binnen en schoten een witte neushoorn dood om zijn hoorn.

De Nederlandse neushoorn Vince (de neushoorn is namelijk geboren in Burgers' Zoo in Arnhem) kreeg drie schoten in zijn kop. Vervolgens werd zijn hoorn met een kettingzaag van zijn kop gehaald. De overige neushoorns in het verblijf zijn door de stropers in leven gelaten. Voor de zekerheid zijn ze wel een tijdje ondergedoken, voor het geval de stropers terugkomen.

Nu de jacht op stropers in Afrika toeneemt zoeken ze mogelijk hun heil elders. Eerder werden er al hoorns uit musea ontvreemd. In Burgers' Zoo gaan ze de beveiliging niet aanscherpen: "De neushoorns hebben een vrij nieuw hok, dat zichtbaar en onzichtbaar beveiligd is. Maar je kunt niet alles doen: je kunt het als een kluis beveiligen, maar zolang de waarde erin groot genoeg is vinden stropers altijd wel een manier om binnen te komen."

En die waarde is hoog, een hoorn brengt al snel zo'n 30.000 tot 40.000 euro op. Geen wonder dat stropers ze proberen te bemachtigen. Ook hebben de hoorns volgens de traditionele geneeskunde een helende werking in geval van ziektes en impotentie. In het wild lopen nog ongeveer 20.000 witte neushoorns vrij rond, een aantal dat door stroping flink afneemt.