Staat Hawaï vecht nieuw inreisverbod aan

De Amerikaanse staat Hawaï gaat het nieuwe inreisverbod dat president Donald Trump heeft aangekondigd juridisch aanvechten. Dat maakten advocaten van de staat dinsdag bekend. Ze bepleiten een tijdelijke opschorting die de invoering van het nieuwe decreet moet blokkeren.

"Voor de duidelijkheid, het nieuwe decreet omvat minder mensen dan het oude", zegt een van de advocaten tegenover CNN. Maar volgens hem heeft het nieuwe verbod dezelfde "constitutionele en statutaire tekortkomingen".

Beide partijen hebben de federale rechter gevraagd vaart te maken, zodat er een uitspraak is voor 16 maart, als het gewijzigde inreisverbod ingaat. Het nieuwe decreet volgt op een eerdere versie waar destijds snel een streep door werd gezet door een federale rechter.

In de nieuwe versie kunnen inwoners van Irak de Verenigde Staten zonder bezwaar binnenkomen. Ook houders van een zogenoemde greencard, een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd, mogen het land vrij in. Het verbod betreft de inwoners van de islamitische landen Jemen, Soedan, Somalië, Syrië, Libië en Iran.

Staat Hawaï vecht nieuw inreisverbod aan
Staat Hawaï vecht nieuw inreisverbod aan (Foto: ANP)