Trump faalt met groene pet

Op 17 maart is het St. Patrick's Day, de officieuze nationale feestdag van Ierland. Dat is nogal een big deal in de VS omdat talloze Amerikanen Ierse roots hebben. Dus kun je nu een groene pet bestellen bij de webshop van Donald Trumps Make America Great Again-comité. Maar daar staat wel een klavertje-vier op...

En dat moet dus een klavertje-drie zijn, oftewel een shamrock. Die gebruikte de beschermheilige van Ierland Sint Patrick namelijk in de vijfde eeuw om het concept van de heilige drie-eenheid uit te leggen. Hij bekeerde talloze Ieren tot het christendom. De shamrock is daardoor een symbool van Ierland. Beetje genant dus.

Op Paddy's Day gedenken Ieren, mensen van Ierse afkomst en anderen die het land een warm hart toedragen deze officieuze katholieke heilige. De dag wordt over de hele wereld gevierd want Ierse pubs zijn overal te vinden. Het is ook een uitstekend excuus om je eens flink te bezatten aan Guinness, Jameson of groen bier.

Volgende week vrijdag is de Ierse premier Enda Kenny bij Trump op bezoek voor de officiële St. Patrick's Day-viering van het Witte Huis. Wellicht is de fout, die op Twitter rondgaat als #shamrockgate, dan reeds hersteld. Wie weet worden de nu te koop staande petjes wel dure collector's items zoals verkeerd geprinte postzegels. Wees er dus snel bij, want in dat geval is 50 dollar natuurlijk een schijntje.