Partijen ruziën over eigen risico en normen

Tijdens het zogenoemde Carré-debat zondag in Amsterdam zijn de lijsttrekkers van acht partijen elkaar meteen in de haren gevlogen over de vraag of het eigen risico in de zorg moet worden afgeschaft. SP, PvdA, GroenLinks, 50PLUS en Partij voor de Dieren willen af van dat eigen risico. VVD, D66 en CDA houden eraan vast. Ook was er een aanvaring met het CDA over normen en waarden.

In zijn eerste debat deze verkiezingscampagne waarschuwde VVD-lijsttrekker Mark Rutte voor de gevolgen van afschaffing. Het is niet gratis, zei hij. Of de zorgverzekering wordt duurder of de belastingen moeten omhoog om het te betalen.

Lodewijk Asscher van regeringspartner PvdA verdedigde de afschaffing. "Het kan en moet. We kunnen dat nu doen juist omdat het beter gaat met Nederland." Maar daar reageerden andere partijen sceptisch op. Waarom is het deze regeerperiode dan niet gebeurd, vroegen zij zich af.

SP-lijsttrekker Emile Roemer verweet de tegenstanders van afschaffing asociaal gedrag. "Het eigen risico is een ordinaire boete op ziek zijn."

Normen en waarden
 Buma botste tijdens het debat met PvdA en GroenLinks over zijn voorstellen om de Nederlandse identiteit te bewaken en normen en waarden te herstellen. Het CDA wil een hardere aanpak van de radicale islam. Ook pleit de partij voor een sociale dienstplicht en voor het zingen van het Wilhelmus op scholen.

Lodewijk Asscher van de PvdA verweet hem hierop dat hij blijft steken in nostalgie naar het verleden. Volgens Asscher moet de regering opkomen voor de belangen van alle Nederlanders. Ook Jesse Klaver van GroenLinks bracht dit naar voren.

Buma verweet de twee linkse lijsttrekkers dat ze de zorgen van een groot deel van de bevolking negeren. Volgens hem ziet 90 procent het verval van normen en waarden als het belangrijkste maatschappelijke probleem. Hij werd bijgevallen door VVD-leider Mark Rutte, die ook zei zich zorgen te maken. Rutte vindt wel dat iedereen die de Nederlandse identiteit onderschrijft erbij hoort.

Partijen ruziën over afschaffing eigen risico
Partijen ruziën over eigen risico en normen (Foto: ANP)