Canadees Harvey stunt met goud op prachtig slotstuk WK langlaufen

Langlaufer Alex Harvey heeft in het Finse Lahti het laatste onderdeel van het wereldkampioenschap gewonnen. Op de 50 kilometer in vrije stijl was de Canadees in de eindsprint iedereen de baas.

Het gros van de wedstrijd deed enigszins gezapig aan. Zo af en toe probeerde iemand er even vanonder te muizen, maar niemand kon een serieus gat slaan. In de laatste twee kilometer ontplofte de wedstrijd echter volledig, vooral nadat Martin Johnsrud Sundby de aanval opende. De grote groep werd uit elkaar getrokken en op de laatste beklimming van de Indian Hill bleef nog een handvol langlaufers over.

Het leek vervolgens een strijd te gaan worden tussen de Noor Sundby, de Canadees Harvey, de Rus Sergey Ustiugov en Matti Heikinen, die tot grote vreugde van het thuispubliek in de laatste afdaling aan kon sluiten. Harvey maakte optimaal gebruik van zijn nagenoeg perfect gewaxte ski's en kon Sundby voorbij steken, waarna hij op het laatste rechte stuk niet meer bijgehaald kon worden.

De snelle Ustiugov kwam nog in de buurt, maar won net als op de sprint het zilver - waardoor hij voor een bijzondere combinatie zorgde door op de kortste én langste afstand een medaille te pakken. Sundby zakte nog terug en het publiek ging door het dolle heen nadat bleek dat Heikkinen naar het brons sprintte, voor de zeer verrassende vierde plek van de Brit Andrew Musgrave. Sundby moest genoegen nemen met plek vijf.

Het prachtige slotakkoord van het WK langlaufen (Bron: YouTube)