Langlaufster Bjørgen sluit WK af met vierde goud

Langlaufster Marit Bjørgen heeft het wereldkampioenschap in het Finse Lahti op gepaste wijze afgesloten. De Noorse grootheid schreef na de skiatlon, tien kilometer klassiek en de estafette ook de dertig kilometer massastart in vrije stijl op haar naam. 

Tegen de verwachtingen in bleef de kopgroep lang relatief groot. Met nog een handvol kilometers te gaan zaten er nog altijd tien dames bij elkaar, waaronder alle vier Noorse vrouwen: naast Bjørgen ook Heidi Weng, Astrid Jacobsen en Ragnhild Haga. De Zwitserse Natalie von Siebenthal was de eerste die een serieuze aanval probeerde te plaatsen, maar Bjørgen haalde haar snel weer bij. Ook de Zweedse Charlotte Kalla leek ijzersterk, maar voor haar sloeg het noodlot op de voorlaatste klim toe: een van haar stokken brak, waardoor ze juist het klimmetje met maar één stok moest doen op het moment dat de Noorse armada massaal ten aanval trok.

Kalla was daardoor kansloos en niemand zonder Noors pak kon nog volgen. Bjørgen maakte zich al snel los van haar teamgenotes en ging naar een soevereine vierde gouden medaille, terwijl Weng en Jacobsen om het zilver streden. Na het bekijken van de finishfoto ging dat naar Weng.

Zondag wordt het WK afgesloten met de vijftig kilometer vrije stijl bij de mannen, die om 13.30 uur van start gaat.