Kwiatkowski wint Strade Bianche, Dumoulin vijfde

Michal Kwiatkowski heeft de Strade Bianche op zijn naam geschreven.. De 26-jarige renner van Team Sky kwam solo aan voor de Belgen Greg van Avermaet en Tim Wellens. Tom Dumoulin werd met een vijfde plaats de beste Nederlander.

Na dertig kilometer ontstond er een kopgroep van vijf man: José Gonçalves (Katusha-Alpecin), Marco Frapporti (Androni Giocattoli-Sidermec), Truls Engen Korsaeth (Astana), Quentin Jauregui (AG2R La Mondiale) en Simone Andreetta (Bardiani-CSF). Later sloot ook de Fransman Thibaut Pinot (FDJ) aan bij de vluchters van de dag, waardoor we een kopgroep kregen van zes renners.

Op 75 kilometer van de streep was er een grote valpartij, waardoor het peloton in verschillende stukken brak. Grootste slachtoffer was de nummer drie van afgelopen jaar Gianluca Brambilla. Ook Peter Sagan gaf op nadat hij door de valpartij achterop was geraakt. De wereldkampioen voelde zich wat ziekjes.

Met nog iets meer dan vijftig kilometer te gaan koos Wellens de aanval op de Monte Sante Marie. De renner van Lotto Soudal kreeg Zdenek Stybar en Van Avermaet direct met zich mee. Dumoulin sloot snel aan bij het drietal. Later zouden ook Tiesj Benoot, Luke Durbridge, Christopher Juul-Jensen, Luis Leon Sanchez, Edvald Boasson Hagen, Scott Thwaites, Matteo Trentin en Kwiatkowski aansluiten.

Op iets meer dan dertig kilometer van de streep werden de vroege vluchters van de dag gegrepen door het favorietengroepje. Door de vele aanvallen in het groepje veranderde de koerssituatie steeds, maar op twintig kilometer van de finish leek de beslissing toch te vallen. Van Avermaet, Wellens, Stybar en Kwiatkowski reden weg uit de voorste groep.

Dumoulin wist met Durbridge en Juul Jensen toch het gat te dichten. Daarna probeerde Dumoulin het nog even alleen, maar de Nederlander kreeg geen ruimte van de concurrenten. Net voor Le Tolfe, de laatste grindstrook van de dag koos Kwiatkowski voor de aanval.

De renner van Team Sky had op Le Tolfe een voorsprong van tien seconden op van Avermaet, Wellens en Stybar. De drie werkte goed samen, maar kwamen geen seconde dichter op Kwiatkowski. De 26-jarige Pool boekte zijn tweede overwinning in de Strade Bianche en zijn eerste van het seizoen. Van Avermaet werd op dertien seconde tweede voor Wellens. Dumoulin werd met een vijfde plaats de beste Nederlander.