Negende wereldtitel op rij Noorse langlaufploeg

De Noorse langlaufmannen hebben in het Finse Lahti voor de negende keer op rij de wereldtitel veroverd op de estafette. In de mannenestafette lopen de eerste twee atleten per team tien kilometer in klassieke stijl, gevolgd door de nummers drie en vier die tien kilometer in vrije stijl voor hun rekening nemen.

Al bij de eerste groep lopers werd de eerste grote schifting doorgevoerd: Didrik Tønseth uit Noorwegen koos samen met de Rus Andrey Larkov na zo'n zes kilometer het hazenpad en de twee zouden niet meer bijgehaald worden. Niklas Dyrhaug en Alexander Bessmertnykh hielden de leidende positie in stand, waarna Martin Johnsrud Sundby en Alexey Chervotkin het stokje overnamen voor Noorwegen en Rusland.

Sundby had vooraf gezegd dertig seconden voorsprong te willen pakken, maar dat leek aanvankelijk niet te lukken. In de laatste fase van hun tien kilometer bleek dat Chervotkin zich mogelijk toch niet goed genoeg voorbereid had: hij kwam één dag voor de wedstrijd pas met de nachttrein vanuit Rusland in Finland aan. Op pure wilskracht hield Chervotkin het verschil nog enigszins beperkt en met achttien seconden voorsprong gaf Sundby het stokje over aan slotloper Finn Haagen Krogh, die met de Rus Sergey Ustiugov zo mogelijk de beste langlaufer ter wereld achter zich aan kreeg.

Ustiugov begon snel en had de voorsprong al na een dikke kilometer gehalveerd, maar daar bleef het bij. Kilometer na kilometer had hij Krogh in het vizier, maar dichter dan een seconde of vijf kwam hij niet. Krogh kon zo naar het goud langlaufen, de negende keer op rij dat Noorwegen de estafette bij de mannen won. Ustiugov pakte het zilver voor Rusland.

Samenvatting van de estafette (Bron: YouTube)

De strijd om het brons werd ver achter de leiding uitgevochten, maar was wel erg spannend. Het ging met name tussen Duitsland, Zweden, Finland en Zwitserland, dat met Dario Cologna hun toplanglaufer weer in de gelederen had. In de laatste ronde viel de Finse slotloper Matti Heikkinen aan en alleen de Zweed Calle Halfvarsson kon volgen, hoewel de Zwitserse slotloper Curdin Perl ook nog aan kon sluiten.

In de laatste bocht ging het weer fout voor Finland, net als op de teamsprint. Heikkinen ging onderuit (6:20 in bovenstaande video) en was kansloos voor de medailles, waardoor Halfvarsson relatief op het gemak naar het brons kon. Dat deed hij nog bijna te rustig, want Perl drukte zijn ski nog naast de Zweed en kwam 0,2 seconden tekort voor het brons.