Chinezen azen op Belgische voetbalkennis

Maandenlang stond het kleine België eerste op de wereldranglijst van de FIFA en dat heeft de aandacht getrokken in China. Het grote land dat binnen twintig jaar naar de top van het wereldvoetbal wil ziet in onze Zuiderburen een land waarvan ze veel kan leren op voetbalgebied.

Als zo'n klein land de nummer één van de wereld kan worden dan doen ze daar iets heel goed in België, zo wordt er gedacht. Inmiddels is de helft van de eersteklassers (de Belgische Eredivisie) benaderd vanuit China zo meldt Het Laatste Nieuws. De krant haalt onder andere Lokeren-voorzitter Roger Lambrecht aan, zijn club zou benaderd zijn met een overnamebod uit China van rond de 12 miljoen euro.

"Ach, er was zelfs sprake van een bod van 15 miljoen", aldus Lambrecht die een vraagprijs van 20 miljoen op Lokeren heeft geplakt. "Ik heb vijf, zes verschillende mensen over de vloer gekregen met aanbiedingen uit China. Maar we zijn nooit tot in de eindfase van de onderhandeling geraakt." Dat er niet aan vraagprijs voldaan werd is niet de reden dat de club nog niet verkocht is. "Wel de lokale verankering", zegt hij. "Die wil ik verzekerd zien."

HLN schrijft dat er naast Lokeren vanuit China ook naar andere Belgische clubs gehengeld wordt. Ook Westerlo, STVV en Moeskroen werden de afgelopen maanden minstens één keer benaderd zijn vanuit China voor de overname van hun club. Verder zouden er ook nog vijf andere eersteklassers gesprekken voeren met Chinese zakenmensen over sponsoring of samenwerking op het gebied van jeugdvoetbal.

Chinezen azen op Belgische voetbalkennis (Pro Shots / Erik Pasman)
Chinezen azen op Belgische voetbalkennis (Pro Shots / Erik Pasman)