Gelderland schuift besluit Gelredome vooruit

De provincie Gelderland heeft woensdag geen besluit genomen over medewerking aan het plan van voetbalclub Vitesse om stadion Gelredome te kopen. Vitesse denkt dat te kunnen doen als de provincie een boetebeding van 11,3 miljoen euro op verkoop aan een betaaldvoetbalorganisatie laat vallen, maar Provinciale Staten vinden dat er op dit moment te veel onduidelijkheden zijn. Verantwoordelijk gedeputeerde Jan Markink zal snel met een voorstel over het plan van Vitesse komen, zei hij woensdag.

Gelderland wilde zeker stellen dat Gelredome, dat met fikse overheidssteun is gebouwd, een multifunctioneel gebouw zou blijven waar alle Gelderlanders van konden profiteren. Daarom werd een boete vastgesteld op verkoop aan een voetbalclub. Enkele Gelderse politieke partijen willen wel nadenken over het schrappen van die boete om Vitesse een kans te geven. De PVV stelde woensdag voor om de boete te verlagen naar 6,8 miljoen euro, maar over dat voorstel is niet gestemd.

Gelredome is nu eigendom van investeringsmaatschappij Spes Bona, die het gebouw wil verkopen. De exploitatie van Gelredome is ondergebracht bij de Exploitatiemaatschappij Gelredome (BVEG) samen met evenementenorganisator Live Nation. Deze partijen zijn niet van plan hun contract te verkopen aan Vitesse, lieten zij dinsdag weten. Vitesse zou dus mogelijk het gebouw kunnen kopen, maar is dan nog niet in staat om andere evenementen dan voetbalwedstrijden in Gelredome te laten plaatsvinden.

Het was woensdag niet duidelijk of Vitesse de koopplannen ook zonder het recht op exploitatie wil doorzetten. De provincie wil zo snel mogelijk met de eigenaar, de exploitant en de voetbalclub om de tafel, zodat er volgende maand verder gepraat kan worden.

Gelderland schuift besluit Gelredome vooruit
Gelderland schuift besluit Gelredome vooruit (Foto: ANP)