Jacques Tichelaar stapt op in Drenthe

Jacques Tichelaar stopt als Commissaris van de Koning in de provincie Drenthe. Hij maakte dat bekend bij de hervatting van het spoeddebat in de Provinciale Staten over zijn positie.

Afgelopen week kwam de PvdA'er in opspraak omdat er sprake geweest zou zijn van nepotisme: hij had een opdracht rondom de renovatie van een rijksmonument in Assen toebedeeld aan een familielid. Enkele jaren geleden had hij al eens voor een familielid bemiddeld in een conflict met de gemeente Coevorden.

Eerder leek het nog alsof Tichelaar zijn positie wilde behouden: hij bood zijn 'nederige excuses' aan aan de Staten. De SP en de PVV waren voor de start van het debat al van mening dat Tichelaar beter kon vertrekken; de andere partijen wilden eerst wel eens zijn uitleg horen. Tot een motie van wantrouwen is het niet gekomen: bij de hervatting van het debat gooide hij alsnog de handdoek in de ring vanwege een gebrek aan vertrouwen en 'vanwege gezondheidsredenen'.

Asscher
PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher vindt het besluit van de commissaris van de Koning in Drenthe Jacques Tichelaar (PvdA) om af te treden 'verstandig'. Asscher liet dat via een woordvoerder weten. Verder wilde Asscher niets over de kwestie-Tichelaar kwijt.