Schitterende WK-revanche langlaufer Niskanen voor eigen publiek

Langlaufer Iivo Niskanen heeft op het wereldkampioenschap in het Finse Lahti op schitterende wijze revanche genomen voor het drama tijdens de teamsprint van zondag. De Fin leek daar op weg naar goud, maar werd in de laatste bocht onderuit geschoffeld door de Noor Emil Iversen en moest genoegen nemen met brons.

De 25-jarige Niskanen, specialist op de klassieke stijl, kreeg woensdag een nieuwe kans. De mannen stonden aan de start van de vijftien kilometer klassieke stijl met individuele start, waar een mooie strijd verwacht werd tussen Niskanen en de Noor Martin Johnsrud Sundby. 

Die strijd kwam er eigenlijk geen moment, want Niskanen was ontketend en vertrok mit Wut im Bauch - vol agressie en frustratie die hij om kon zetten in kracht. Halverwege moest Sundby al dik twintig seconden toegeven op de tijd van Niskanen, terwijl de rest er nog veel verder achter zat. 

Op het laatste stuk begon Niskanen toch wat krachten te verliezen, maar hij perste er een stevige eindsprint uit en zag vervolgens dat hij nog achttien seconden overhield op Sundby en zich dus de nieuwe wereldkampioen mocht noemen. Sundby pakte wel het zilver, voor zijn landgenoot Niklas Dyrhaug.

Niskanen komt na zijn heroïsche vijftien kilometer over de finish en stort totaal uitgeput ter aarde (Bron: YouTube)