Nvidia's GTX 1080Ti komt volgende week, 1080 wordt goedkoper

Nvidia brengt volgende week officieel de langverwachte GeForce GTX 1080 Ti op de markt, de nieuwste telg in Nvidia's familie van populaire gaming-videokaarten. De 1080 Ti is sneller dan het huidige vlaggenschip, de Titan X Pascal, veel goedkoper, en de aankondiging zorgt bovendien voor een daling in adviesprijzen van oudere producten.

De komst van de nieuwe videokaart is niet alleen leuk voor de mensen die het beste van het beste willen, want zo gaat bijvoorbeeld de adviesprijs van voorganger GTX 1080 met 100 euro omlaag, van 599 dollar naar 499 dollar. Of andere modellen zoals de 1070 en de 1060 ook in prijs omlaag gaan is niet bekend; de 1080 Ti zelf heeft een adviesprijs van 699 dollar gekregen, omgerekend zo'n 800 euro. Dat is opvallend goedkoop als je je bedenkt dat de kaart sneller is dan de ruim 1300 euro kostende (!) Titan X Pascal. Dit is een bewering van Nvidia zelf, die door sommige fanatieke overklokkers nu al betwist wordt. Als het blijkt te kloppen hebben we het over een videokaart die (marginaal) sneller is dan de Titan X voor slechts 60% van zijn prijs. Daarbij moet wel gezegd worden dat de Titan X behalve een dijk van een gaming-kaart ook geschikt is voor andere oogmerken zoals deep learning en CAD-doeleinden.

De 1080 Ti heeft verder opmerkelijk genoeg een Gigabyte minder aan VRAM, maar compenseert dat door een hogere doorvoersnelheid. Verder is de boostsnelheid een stukje opgekrikt ten opzichte van Titan X en heeft de kaart evenveel CUDA cores. Volgens een persverklaring van het bedrijf moet de 1080 Ti in ieder geval in het Verenigd Koninkrijk op 10 maart uitkomen.