'Ik zou van De Randamie winnen'

Vrijdag 3 maart zal de Nederlandse Marloes Coenen het gevecht aangaan met de Canadese Julia Budd tijdens MMA-gala Bellator 174. Op het spel staat de titel in de vedergewichtsklasse bij MMA-organisatie Bellator.


Coenen met succestrainer Martijn de Jong (Foto: Getty)

Coenen is al sinds 2000 actief als profesioneel MMA-vechter in diverse gewichtsklassen en ze heeft bij alle grote MMA-organisaties gestreden. Ooit begonnen met karate, omdat ze alleen en in het donker door een afgelegen gebied naar school moest fietsen, wordt Coenen nu gerespecteerd als één van de beste vrouwelijke MMA-vechters ooit. In haar imposante carrière heeft ze inmiddels al dertig gevechten op haar CV staan, waarvan 23 werden gewonnen.

Het begin van haar professionele vechtsportcarrière speelde zich voornamelijk af in het vechtsportgekke Japan waar ze gedurende haar eerste vier jaar, in acht gevechten, ongeslagen bleef. Mede door haar excellente grondtechnieken verdiende ze de bijnaam Female Rickson, naar één van de bedenkers van het Braziliaans jiu-jitsu, Rickson Gracie. Dit Braziliaans jiu-jitsu is inmiddels één van de pijlers onder het huidige MMA. Haar andere, meer gangbare, bijnaam is echter Rumina.


Coenen vs Budd promo (Bron: Youtube)

In 2010 kwam haar grootste succes, toen ze de titel bij de toenmalig grootste vechtsportorganisatie Strikeforce won. Op dat moment werd Coenen, binnen haar gewichtsklasse, gezien als de beste vrouwelijke MMA-vechter ter wereld. Een titel die ze helaas niet lang kon vasthouden, want negen maanden later verloor ze die titel aan de Amerikaanse Miesha Tate, die zelf in 2016 kampioen werd bij de UFC. Coenen bleef in de top van het MMA vechten en in 2014 werd dit beloond met een contract bij Bellator, de grootste concurrent van de UFC, waar ze nu twee van haar drie gevechten gewonnen heeft.

"Budd lijkt me mentaal zwak. Ze heeft al tweemaal geweigerd om tegen mij te vechten en ze weigert bijvoorbeeld ook om tegen Chris Cyborg te vechten," zei Coenen in een interview met website Bloodyelbow over haar tegenstander. Cyborg is de onbetwistte nummer één in het vrouwen-MMA. "Dit wordt wel een zwaar gevecht, want Budd is taai en heeft een goede cardio. Daarnaast is ze natuurlijk een uitstekende thaibokser, die verder maar wat graag het grondgevecht aangaat." 

In 2009 zou Coenen vechten tegen huidig Nederlands UFC-trots Germaine de Randamie, maar dat gevecht ging uiteindelijk toch niet door. "Een aantal jaar geleden, toen Germaine overstapte naar het MMA, wilden we met elkaar trainen. Maar mijn trainer vond dat op dat moment geen goed idee, want hij wilde graag dat ik tegen haar zou vechten. Dat is uiteindelijk niet doorgegaan. Of zij niet wilde, of haar trainers niet wilden, dat blijft gissen. Mochten we ooit weer samen in de octagon terecht komen, dan win ik uiteraard. Ik ben veelzijdiger. Zij is natuurlijk een goede thaibokser, maar in het MMA kan je niet zo vechten zoals in het thaiboksen," aldus de in Olst geboren sportvrouw, die traint bij sportschool 'R-Grip' in Amsterdam, de sportschool van haar vriend Roemer Trompert.

Budd is een stuk minder ervaren dan de 35-jarige Nederlandse, maar het is absoluut iemand die haar plek in deze titelstrijd verdiend heeft. De 33-jarige Canadese is gespecialiseerd in het thaiboksen, is al sinds 2012 ongeslagen en heeft tegen MMA-sterren als Ronda Rousey en de huidig UFC-kampioene Amanda Nunes gevochten. In 2011 behaalde Budd nog een knappe overwinning op De Randamie en ze heeft al haar laatste zeven partijen gewonnen. Het is dus niet voor niets dat The Jewel gerekend wordt tot de top drie van beste vrouwelijke MMA-vechters in het vedergewicht ter wereld. Coenen staat in deze ranglijst trouwens op nummer twee.

"Toen ik tekende bij Bellator, was het einddoel een gevecht tegen Coenen," aldus Budd in een interview met website MMAjunkie. "Op één of andere manier komt haar manier van vechten inmiddels heel vertrouwd over. Dat komt vast door het vele bestuderen van haar gevechten in de aanloop naar dit gevecht." Budd denkt dat dit gevecht goed kan zijn voor Bellator, "Bellator is nog steeds aan het groeien en ik denk dat we met dit gevecht meer spanning en energie kunnen brengen. Samen met Coenen kunnen we ervoor zorgen dat mensen ook naar Bellator gaan kijken voor het vrouwen-MMA."

Bellator 174: Coenen vs Budd wordt gehouden op vrijdag 3 maart in het WinStar World Casino and Resort in Thackerville, Oklahoma. Diegenen die SpikeTV in hun TV-kabelpakket hebben, kunnen dit gala gratis zien. De uitzending begint zaterdagavond 4 maart om 22:00 uur.