Dubbel Duits WK-goud met viermansbobs

Het wereldkampioenschap skeleton en bobsleeën is afgesloten met de titelstrijd in de viermansbobs. Het werd een Duitse strijd, maar wel een ongehoord spannende.

Op de baan van Königssee domineerden de Duitsers, zeker nadat uittredend wereldkampioen Oskars Melbardis uit Letland in de derde run een grote fout maakte en veel tijd verloor. Hij kon de Amerikaan Steven Holcomb nog passeren, maar verder dan plek vier kwam Melbardis niet meer. Het brons ging naar Nico Walther, die vooral op dag twee razendsnel was. Het was overigens al de negentiende medaille voor de 38-jarige remmer Kevin Kuske, die 'vroeger' hetzelfde werk verrichtte voor onder meer grootheid André Lange.

De strijd om het goud was voor Walther en consorten een stapje te ver. Dat ging tussen Francesco Friedrich, vicewereldkampioen in de viermansbob, en landgenoot Johannes Lochner. Het verschil kon nauwelijks kleiner zijn: na drie runs had Friedrich welgeteld één honderdste van een seconde voorsprong, met nog één afdaling te gaan.

Daarin moest Lochner als eerste van de twee naar beneden en hij deed het uitstekend. Friedrich, met onder meer de bloedsnelle Thorsten Margis in zijn slee, startte razendsnel, maar verloor beetje bij beetje op zijn landgenoot. Op de finish gebeurde het schier onmogelijke: de twee eindigden met exact dezelfde tijd en dus werd de wereldtitel gedeeld door Lochner en Friedrich - en hun teams. 

Een podium bomvol met Duitse bobsleeërs (Foto: Getty)

Locher en Friedrich delen de trofee voor de wereldkampioen(en) (Foto: Getty)