Visum Syrische Oscargenomineerde geweigerd

De Syrische filmmaker Khaled Khatib kan toch niet de Oscar-uitreiking in Los Angeles bijwonen. De Amerikaanse autoriteiten hebben het visum voor de maker van de documentaire White Helmets ingetrokken. Dat meldt Deadline.

Het bureau voor binnenlandse veiligheid zou 'verdachte' informatie over de documentairemaker hebben gevonden. Dat kan van alles betekenen, van betrokkenheid bij terrorisme tot onregelmatigheden in het paspoort.

Khatib en Raed Saleh, de leider van de Witte Helmen, verkeerden wekenlang in onzekerheid door het inreisverbod dat door president Donald Trump was afgekondigd, onder andere voor inwoners van Syrië. Een week geleden maakten ze bekend dat ze een visum hadden gekregen en toch naar de uitreiking wilden gaan.

De documentaire White Helmets, over vrijwillige reddingswerkers in Syrië, is genomineerd in de categorie korte documentaire. Er wordt een inkijk gegeven in het dagelijks leven van de Witte Helmen. "Het is belangrijk dat mensen begrijpen dat in Syrië mensen wonen die dezelfde dingen als zij willen: vrede, een gezin en leven zonder de angst voor bommen", aldus Khatib.

Visum Syrische Oscargenomineerde geweigerd
Visum Syrische Oscargenomineerde geweigerd (Foto: BuzzE)