NBA: Toronto Raptors verslaan Boston Celtics

Achter de ongenaakbare Cleveland Cavaliers strijden een aantal ploegen om de tweede plaats in de Eastern Conference. Twee van deze ploegen, Toronto en Boston, streden afgelopen nacht in Canada tegen elkaar.

De Toronto Raptors zijn de afgelopen weken actief geweest op de transfermarkt. De ploeg ruilde Terence Ross met de Orlando Magic voor Serge Ibaka. Van de Phoenix Suns werd PJ Tucker overgenomen. Het moet de ploeg, die zwaar leunt op Kyle Lowry en DeMar DeRozan, een extra aanvallende optie en een veel sterkere verdediging geven.

De Boston Celtics hebben zich in de transferperiode niet geroerd. In 2013 stuurden de Celtics Kevin Garnett, Paul Pierce en Jason Terry naar de Brooklyn Nets en de ploeg plukt nog steeds de vruchten van die deal. Dit jaar en volgend jaar mogen de Celtics in plaats van Brooklyn een speler kiezen in de jaarlijkse draft. Omdat de Nets met afstand de slechtste ploeg in de NBA is, is de kans groot dat dit de eerste keus in de draft zal zijn. Deze draft picks zijn heel geliefd ruilmateriaal en de Celtics kunnen makkelijk een topper overnemen van een andere ploeg. Boston lijkt echter te wachten op een bepaalde superster, of tot Vadertje Tijd eindelijk grip op LeBron James krijgt en er ook voor andere ploegen wat te winnen valt in de Eastern Conference.

De Raptors traden in eigen huis aan zonder Kyle Lowry. De All Star point guard kampt met een polsblessure en zal een tijd uit de roulatie zijn. Boston nam een vroege voorsprong in de wedstrijd en breidde die in het tweede kwart uit naar zeventien punten.

In de tweede helft draaide Toronto de wedstrijd om. Boston kwam niet verder dan 42 punten, terwijl Toronto 61 punten wist te maken. DeRozan maakte twaalf punten in de laatste vijf minuten van de wedstrijd. Isaiah Thomas werd aan banden gelegd en kwam niet verder dan vier punten in het slotkwart. Eindstand werd 103-93.

DeMar DeRozan kwam tot 43 punten, een persoonlijk record. Ibaka debuteerde met 15 punten en 7 rebounds. PJ Tucker leverde met 9 punten en 10 rebounds een solide bijdrage vanaf de bank. Het was een zeer welkome zege voor Toronto dat is afgegleden naar de vierde plaats in het westen.

Raptors verslaan de Celtics in oostelijke topper. Bron: YouTube.

De Los Angeles Clippers gingen in eigen huis onderuit tegen de San Antonio Spurs, 97-105. Bij Los Angeles keerde Chris Paul terug. De guard was een maand uit de roulatie wegens een peesscheuring in zijn duim. Het was voor het eerst in twee maanden dat Blake Griffin en Chris Paul weer samen op het veld stonden.

Bij San Antonio stond Pau Gasol voor het eerst sinds half januari weer op het veld. Alsof hij geen wedstrijd gemist had noteerde de 36-jarige Spanjaard 17 punten en 11 rebounds. Gasol miste maar twee schoten.

Chris Paul kwam in zijn terugkeer tot 17 punten en 5 assists. Blake Griffin werd met 29 punten topscorer bij de Clippers.

De Oklahoma City Thunder kregen de Los Angeles Lakers op bezoek. De Lakers hebben vorige week flink de bezem door de directiekamer gehaald. Jeanie Buss, dochter van de legendarische en uiterst succesvolle Lakers-eigenaar Jerry Buss, ontsloeg na 36 jaar trouwe dienst Mitch Kupchak én haar bloedeigen broer Jim. Als vervanger werd Magic Johnson aangetrokken. Hij moet van Los Angeles weer een team maken waar spelers graag voor willen spelen.

De Oklahoma City Thunder kenden geen genade met de Lakers. De Thunder wonnen met 110-93. Russell Westbrook miste veertien van zijn achttien schoten, maar noteerde wel zijn 28e triple double van het seizoen. De dynamische guard kwam tot 17 punten, 18 rebounds en 17 assists.

Enes Kanter keerde terug van een gebroken hand, opgelopen na een vuistslag tegen een klapstoeltje. Hij schoot slechts twee op twaalf en kwam to vier punten. De Thunder namen vorige week twee spelers over van de Bulls. Tal Gibson kwam tot twaalf punten, Doug McDermott voegde acht punten toe.

De Lakers stuurden vorige week hun topscorer Lou Williams naar de Houston Rockets. De reden dat de Lakers van Williams afwilden was, bizar genoeg, omdat hij te goed is. Een beetje uitleg is op zijn plaats en ik vrees dat ik wat in detail moet treden, maar voor wat meer begrip voor de keuze van de Lakers is dit van belang.

In 2013 namen de Lakers Steve Nash over van de Phoenix Suns. Als onderdeel van de ruil stuurden de Lakers een eerste ronde draft pick naar Phoenix. De pick was alleen wel beschermd. Als de Lakers slecht zouden presteren mochten ze pick houden en zou het doorschuiven naar het volgende seizoen. Geheel tegen elke verwachting in misten de Lakers jaar op jaar de play-offs en de Suns hebben nooit de draft pick van de Lakers kunnen overnemen. Inmiddels hebben de Suns deze pick ook al geruild naar Philadelphia in een complexe deal die Brandon Knight naar de Suns bracht.

Voor dit seizoen geldt dat als de Lakers als eerste, tweede, of derde mogen kiezen, ze hun eigen pick houden. Als ze lager mogen kiezen, dan gaat deze pick naar de Philadelphia 76ers. Slecht presterende teams mogen het eerst kiezen in de draft, dus de Lakers hebben er dit seizoen alle belang bij om slecht te eindigen. UCLA speler Lonzo Ball staat hoog op het verlanglijstje van de Lakers.

De meeste fans van de Lakers begrijpen dit en hebben geen problemen met weer een verloren seizoen. Voor volgend jaar zijn er echter geen excuses meer.

 Uitslagen

Philadelphia 76ers – Washington Wizards 120-112
Indiana Pacers – Memphis Grizzlies 102-92
Toronto Raptors – Boston Celtics 107-97
Chicago Bulls – Phoenix Suns 128-121 (OT)
Milwaukee Bucks – Utah Jazz 95-109
Oklahoma City Thunder – Los Angeles Lakers 110-93
Minnesota Timberwolves – Dallas Mavericks 97-84
Atlanta Hawks – Miami Heat 90-108
Denver Nuggets – Brooklyn Nets 129-109
Los Angeles Clippers – San Antonio Spurs 97-105

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 40-16
Boston Celtics 37-21
Washington Wizards 34-22
Toronto Raptors 34-24
Atlanta Hawks 32-25
Indiana Pacers 30-28
Chicago Bulls 29-29
Detroit Pistons 28-30
Miami Heat 26-32
Milwaukee Bucks 25-31
Charlotte Hornets 24-33
New York Knicks 23-35
Philadelphia 76ers 22-35
Orlando Magic 21-38
Brooklyn Nets 9-48

Western Conference

Golden State Warriors 48-9
San Antonio Spurs 44-13
Houston Rockets 41-18
Utah Jazz 36-22
Los Angeles Clippers 35-23
Memphis Grizzlies 34-25
Oklahoma City Thunder 33-25
Denver Nuggets 26-32
Sacramento Kings 25-33
Portland Trail Blazers 24-33
New Orleans Pelicans 23-35
Minnesota Timberwolves 23-35
Dallas Mavericks 22-35
Los Angeles Lakers 19-40
Phoenix Suns 18-40