EL: Ajax moeizaam langs Legia Warschau

Onnodig moeizaam, maar het is Ajax wel gelukt om door te dringen tot de achtste finales van de Europa League. Dat ging ten koste van een uitermate zwak Legia Warschau: 1-0.

Aan één treffer hadden beide formaties genoeg voor de volgende ronde. Het doelpuntloze gelijkspel in Polen ging hier tenslotte aan vooraf. Ook toen waren de Amsterdammers soms ideeëloos. En dat terwijl Legia niet een tegenstander is waar per se voor gevreesd moet worden. Doordat het Ajax niet lukte om daar uit te halen, bleef het in de ArenA onverminderd spannend.

En ook in het eerste bedrijf van dit tweede duel van het tweeluik slaagden de Amsterdammers er maar niet in om de bezoekers uit Polen nu wél pijn te doen. De meeste dreiging ging weliswaar uit van de gastheer, echt grote mogelijkheden bleven uit. Aan de andere kant kon de uitclub ook absoluut geen potten breken.

De grootste kans aan de kant van Ajax kwam van de voet van middenvelder Hakim Ziyech. Hij kreeg wat ruimte, haalde maar eens uit en raakte de paal. En uit die rebound kon Kasper Dolberg net niet profiteren. Het bleek het enige wapenfeit van de Eredivisionist voor de rust.

Na de thee was daar al snel de treffer die Ajax heel hard nodig had. Aanvoerder Davy Klaassen legde de bal opzij waarna Amin Younes het half probeerde. Die poging wist doelman Arkadiusz Malarz niet goed weg te werken en verdediger Nick Viergever tikte de bal in het lege doel: 1-0.

Daarna kreeg de gastheer vleugels, al was ook dat van korte duur. Want waar Ajax het tempo opvoerde en daardoor ook een stuk gevaarlijker werd, kroop ook Legia weer meer uit de schulp. Dat leverde een aantal hachelijke momenten op voor het doel van doelverdediger André Onana, maar hij stond keer op keer goed opgesteld.

Wederom liet Ajax het na om de genadeklap uit te delen en dus bleef de Poolse opponent onnodig in leven. Maar die formatie was simpelweg niet bij machte om het Ajax daarnaast nog heel lastig te maken. Spannend was het zeker, maar na de openingstreffer van Viergever waren de kaarten al zo goed als geschud.

Ajax mag het nog een ronde proberen. Dan moet die ploeg wel het een en ander veranderen. Want een zwakke tegenstander als Legia is op deze manier wellicht te verslaan, dat zal niet altijd zo zijn. Al heeft iedereen daar in Amsterdam nog ongetwijfeld even lak aan.

AFC Ajax

1 - 0

Legia Warschau

 49' Viergever    
 
 Gele kaart: Sánchez, Traoré, Veltman, Onana, (AFC Ajax),
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 52.285
Arbiter: Taylor (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
Sánchez
Riedewald
Viergever
Klaassen
Schöne
Ziyech
Traoré
Dolberg (Nouri/82)
Younes
  Malarz
L.Broz
Dabrowski
Pazdan
Hlousek
Kazaisjvili
Kopczynski (Chima/82)
Odjidja
Jodlowiec (Moulin/57)
Guilherme (Necid/ 73)
Kucharczyk