Fenomenale Pellegrino sprint naar wereldtitel

Langlaufer Federico Pellegrino heeft zich donderdag laten kronen tot wereldkampioen op de sprint in vrije stijl. De Italiaan was in het Finse Lahti de beste in de finale.

Vooraf waren drie duidelijke favorieten aan te wijzen: Pellegrino, al jaren ijzersterk op de sprint in vrije stijl, de Russische Tour de Ski-winnaar Sergey Ustiugov en het 20-jarige Noorse wonderkind Johannes Høsflot Klæbo. De drie haalden allemaal de eindstrijd en werden daarin vergezeld door de Noorse grootheid Petter Northug - net op tijd hersteld van een vormcrisis - en diens landgenoot Finn Haagen Krogh, terwijl Ristomatti Hakola het thuispubliek ook wat te juichen hoopte te geven.

In de finale was Ustiugov degene die de wedstrijd loeihard probeerde te maken door een hoog tempo op te leggen. Op de lange klim konden Pellegrino en Klæbo met grote moeite volgen, terwijl Krogh nog een beetje in de buurt bleef. Northug en Hakola waren op dat moment al geslagen. Nadat hij al vanaf de start op kop lag ging Ustiugov als eerste het rechte stuk op, maar met zijn kenmerkende topsnelheid ging Pellegrino hem een meter of twintig voor de streep voorbij. Klæbo ging bijna onderuit, maar hield Krogh nog van zich af en pakte het brons. 

De sprintfinale bij de mannen (Bron: YouTube)