Kuzu: artsen behandelen allochtonen minder lang

De lijsttrekker van DENK, Tunahan Kuzu, heeft zich vandaag de woede van de medische wereld op de hals gehaald door te suggereren dat artsen bij ouderen van allochtone komaf 'eerder de stekker eruit trekken' dan bij autochtone ouderen. 

Kuzu, van de partij die Nederland wil verbinden, maakte nog maar eens van de gelegenheid gebruik om de verschillen te benadrukken. Zonder enige vorm van bewijs poneerde hij vandaag de stelling dat Nederlandse ouderen een langere behandeling krijgen dan allochtone. De reden ervoor zou de taalbarrière zijn.

Het kwam hem op een storm van kritiek te staan, van onder meer artsenfederatie KNMG. Voorzitter René Heman laat in een reactie weten dat de suggestie van Kuzu 'kant nog wal raakt'. Hij vervolgt: "Deze suggestie past duidelijk in de verkiezingscampagne. De gedane bewering herkennen wij zeker niet. Als Denk met een deugdelijke onderbouwing komt, gaan we hier serieus naar kijken."

De Inspectie voor de Gezondheidszorg laat weten dat die onderbouwing er waarschijnlijk niet gaat komen: er zijn geen signalen binnengekomen over allochtonen die eerder opgegeven worden, en er lopen ook geen onderzoeken naar dergelijke gevallen.

Ook minister Edith Schippers (VVD) heeft fel gereageerd op de uitspraak: "Je jaagt mensen van familieleden die de taal niet goed beheersen, angst aan voor de zorg". Wel roept ze op om verhalen over misstanden te melden bij de IGZ.

Het volledige vraaggesprek met Kuzu, waarin hij zijn ongefundeerde claim doet, is hier te vinden.