China gaat 'irrationele' overzeese investeringen reguleren

China wil 'irrationale investeringen' in buitenlandse bedrijven, met name sportverenigingen, gaan controleren en verminderen. Dit heeft de Chinese minister van handel, Gao Hucheng, dinsdag gezegd in Beijing. Tegenover verslaggevers liet Hucheng weten dat de 'irrationele overzeese investeringen' nauwgezet gereguleerd en verminderd moeten worden.

"Er schuilt een verborgen gevaar in irrationele overzeese investeringen in vastgoed, hotels, studio's, entertainment en sportverenigingen. Dergelijke riskante moves zullen gecontroleerd worden en vereisen ernstige en beslissende maatregelen", aldus Hucheng.

"Onze relevante afdelingen zullen veel aandacht schenken aan de grootschalige bedrijfsinvesteringen in niet-kernactiviteiten. De betrokken bedrijven worden geadviseerd om investeringsbeslissingen voorzichtig en rationeel te maken."

De laatste tijd zijn aardig wat Europese voetbalclubs in Chinese handen gekomen. Onder meer Internazionale, Aston Villa en ADO Den Haag hebben tegenwoordig een Chinese eigenaar. Bij Manchester City, Atlético Madrid en Olympique Lyonnais zijn een groot deel van de aandelen in het bezit van Chinese investeerders.