Biatleet Schempp pakt laatste goud van WK

Biatleet Simon Schempp heeft op de slotdag van het wereldkampioenschap in het Oostenrijkse Hochfilzen de wereldtitel op de massastart gewonnen. De 28-jarige Duitser won in zijn loopbaan al zeven WK-medailles, waaronder drie keer goud, maar dat was telkens in estafettes. Zondag won hij dan voor het eerst een individuele medaille en gelijk was het raak met goud.

Bij de eerste schietbeurt ging topfavoriet Martin Fourcade gelijk al de mist in, waardoor de Fransman een strafrondje moest langlaufen. Hij maakte de verloren tijd echter snel goed en sloot weer aan bij de groep, die pas na de derde schietbeurt serieus uitgedund werd. Acht man bleven daar over die om de medailles zouden gaan strijden, met nog één schietbeurt - in staande positie - te gaan. 

In die laatste schietbeurt schoot Johannes Thingnes Bø vier van de vijf keer raak en dus moest de jonge Noor een strafronde lopen. Hij ging toch als vierde de slotronde in, 25 seconden achter leider Simon Eder, die vergezeld werd door Schempp. Het Oostenrijkse thuispubliek schreeuwde de kelen schor om landgenoot Eder naar de zege te helpen, maar op de voorlaatste klim opende Schempp de aanval en dat was voor Eder teveel. Ondertussen had Bø de turbo aangeslingerd en de Noor kwam met rasse schreden bij Eder. Schempp was te ver weg, maar de Oostenrijker werd het slachtoffer van Bø, die zilver veroverde. Eder kwam nog wel luid toegejuichd als derde over de streep.