Jesse Klaver, bij elkaar gejatte politicus of niet?

De Telegraaf en GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver zijn elkaar gisteren flink in de haren gevlogen. In de krant van Wakker Nederland stond in de ochtend een artikel waar frontaal de aanval werd geopend op het, volgens de krant, behoorlijk kunstmatige imago van de jonge politicus. Maar op de berichtgeving van de krant over de reactie van Klaver valt misschien ook nog wel wat af te dingen.

Klaver heeft zichzelf het imago aangemeten van iemand die vanuit een kansarme positie toch de wereld aan het veroveren is - vanuit een gebroken gezin in een achterstandswijk met niet meer dan een vmbo-diploma toch een aardige carrière gemaakt. De Telegraaf onderzocht of zijn voorgeschiedenis wel helemaal overeenkomt met wat hij ons zelf doet geloven, en dat is op zijn zachtst gezegd twijfelachtig. Verder gaat het artikel vrij uitgebreid in op iets wat we ook al wisten: in zijn speeches maakt Klaver regelmatig gebruik van andermans werk, met name Barack Obama.

Zo is de Westrand in het Brabantse Roosendaal, waar hij is opgegroeid, wellicht niet het paradijs op aarde, maar de wijk komt voor op geen enkele lijst met achterstands- of Vogelaarwijken. Dat de lokale Meneer Pastoor hem niet had willen dopen omdat zijn vader Marokkaan en bovendien verdwenen was, is volgens een woordvoerder van de Katholieke Kerk ook bijzonder onwaarschijnlijk.

Ook aan zijn schoolcarrière kleeft een luchtje: vaak claimen politici een hogere opleidingsgraad dan ze in werkelijkheid bezitten, Klaver lijkt het andersom te doen. Hij claimt een stapelaar te zijn (normaal gesproken iemand die van vmbo via mbo naar hbo doorstroomt), maar het stapeltje is niet zo dik. Klaver komt van de Vrije School, en die kijken wat anders aan tegen niveaus en diploma's. Klaver haalde er inderdaad zijn vmbo-diploma, maar werd daarmee uiteindelijk direct toegelaten op de Fontys Hogeschool - dus zonder eerst een mbo te hebben bezocht.

Heeft de krant een punt? Tot op zekere hoogte wel, want het jatwerk van de speeches van onder meer Obama en de opgestroopte mouwen van de linkse Canadese president Trudeau zijn onmiskenbaar. Maar de Telegraaf wil ons doen geloven dat Klaver alles bij elkaar liegt, en dat lijken ze toch niet helemaal te kunnen hardmaken. Het is meer selectief shoppen in de geschiedenis wat hij doet. Dat er andere partijen inmiddels een 'dossier Klaver' hebben aangelegd, kan de krant evenmin met feiten onderbouwen.

Jesse Klaver heeft via zijn Facebookpagina gereageerd op het stuk. Hier is zijn historische observatie zeker wel terecht: in de periode voor de verkiezingen valt de Telegraaf altijd de grootste linkse partij aan, en in dit geval is GroenLinks dus aan de beurt. Verder noemt Klaver het artikel een 'onzinstuk'. Hij vindt dat hij altijd 'eerlijk en transparant' is geweest over zijn achtergrond.

Je kunt van de reactie vinden wat je wil, maar de toonzetting is zonder meer beschaafd en eigenlijk doet Klaver weinig anders dan herhalen wat hij eerder heeft gezegd. Volgens de Telegraaf echter, 'slaat Klaver wild om zich heen' en is de partijtop in grote paniek over het verschenen artikel. En daarmee weten we weer even wat de Telegraaf is: een zuivere sensatiekrant.

Klaver sluit VVD niet uit, PVV wel (Foto: ANP)
Jesse Klaver, het wonderkind van GroenLinks. Of toch niet? (Foto: ANP)