Glenn Robinson III wint Slam Dunk Contest

Dit weekend vindt in New Orleans het jaarlijkse All-Star weekend plaats. Op zaterdag vinden als altijd de individuele onderdelen plaats, met als hoogtepunt de Slam Dunk Contest. Glenn Robinson III, speler bij de Indiana Pacers, won de tegenvallende wedstrijd.

Robinson moest het in de wedstrijd opnemen tegen DeAndre Jordan, Derrick Jones jr. en Aaron Gordon. Gordon verloor vorig jaar in een spectaculair duel van Zach LaVine en de verwachtingen voor Gordon waren dit jaar weer hooggespannen. De Magic-speler had echter meerdere pogingen nodig voor zijn dunks en haalde bij lange niet het niveau van vorig jaar.

De finale van de wedstrijd werd een tweestrijd tussen Robinson en Derrick Jones jr. Jones is een vrij onbekende naam in de basketbalwereld. Bij zijn ploeg de Phoenix Suns komt hij nauwelijks aan spelen toe en hij is vooral bekend van YouTube video’s van zijn sprongkracht op de training. Maar ook Jones wist niet te overtuigen. Uiteindelijk won Glenn Robinson III met een tweehandige reverse jam over drie man, waaronder ploeggenoot Paul George.

Alle dunks van de Slam Dunk Contest. Bron: YouTube

Eerder op de dag vonden de Threepoint Shootout en de Skills Challenge plaats. De driepuntwedstrijd werd gewonnen door Eric Gordon. In de finale van het evenement waarbij in één minuut 25 driepunters worden geschoten versloeg hij Kyrie Irving. Gordon heeft een paar jaar vrij anoniem bij de New Orleans Pelicans gespeeld, maar speelt dit seizoen bij de Houston Rockets de sterren van de hemel. Het publiek in New Orleans trakteerde Gordon op boegeroep.

De Skills Challenge werd gewonnen door Kristaps Porzingis. Tijdens deze wedstrijd moeten de spelers een slalomparcours dribbelen, de bal door een kleine opening passen, terugdribbelen, een lay-up maken, weer het veld over dribbelen en een driepunter scoren. Normaal gesproken is dit het terrein voor kleine, snelle guards. Porzingis is na Karl-Anthony Towns vorig jaar de tweede forward/center die deze wedstrijd wint. Het zal waarschijnlijk de enige prijs voor de New York Knicks zijn dit jaar.

Vrijdag won een ploeg van internationale jonge spelers van Amerikaanse jonkies in de Rising Star Challenge. Het ‘wereldteam’ won met 150-141. In tegenstelling tot de daadwerkelijke All Star Game, die aankomende nacht wordt gespeeld, wordt in de Rising Stars Challenge nog een beetje verdedigd. Deze spelers proberen allemaal nog een naam voor zichzelf te maken en verdienen nog niet de tientallen miljoenen die de veteranen wel krijgen.

Jamal Murray werd verkozen tot meest waardevolle speler van de wedstrijd. De Canadees scoorde negen driepunters en eindigde met 36 punten. Buddy Hield, afkomstig uit de Bahama’s en de Let Kristaps Porzingis maakten 28 en 24 punten. Voor het Amerikaanse team maakte Frank Kaminsky 33 punten.

Het bizarre hoogtepunt van het weekend tot nu toe werd echter geleverd door Kyrie Irving. De guard van de Cleveland Cavaliers gaf in een persconferentie aan te geloven dat de aarde plat was. “Het is niet eens een samenzwering. De aarde is plat, we zien het recht voor onze ogen. We worden voorgelogen”, aldus de in Australië geboren Irving die voor zijn werk wekelijks vier tijdzones doorkruist. LeBron James vergoelijkte de woorden van zijn ploeggenoot: “Kyrie is mijn ploeggenoot. Als hij gelooft dat de aarde plat is, dan mag hij dat zeggen”.

Ook NBA-baas Adam Silver, die net als Irving naar Duke University ging gaf zijn mening: “Irving probeert ons te provoceren en dat lukte hem erg goed. Hij wil zo commentaar geven op het huidige maatschappelijke debat over fake news. Persoonlijk geloof ik dat de aarde rond is”.