Lincoln City schrijft FA Cup-historie met megastunt bij Burnley

Een bekerstunt van jewelste in Engeland. Lincoln City, uitkomend in de National League (voorheen Conference) op het vijfde Engelse niveau, heeft in de achtste finales van de FA Cup Burnley verslagen. Het werd op bezoek in Burnley 0-1. 

Lincoln is de eerste non-league club in meer dan 100 jaar die de laatste acht weet te bereiken in het prestigieuze Engelse bekertoernooi. De laatste keer dat zo'n club daarin slaagde was in het seizoen 1913/1914. Lincoln versloeg eerder in het hoofdtoernooi al Altrincham (National League North (6)), Oldham Athletic (League I (3)), Ipswich Town (Championship (2)) en Brighton and Hove Albion (Championship (2)). De stuntclub had een replay nodig om het hoofdtoernooi te bereiken. In de vierde kwalificatieronde werd op die wijze afgerekend met Guiseley.

De semiprofs sloegen op bezoek bij Burnley in de slotfase toe. Sean Raggett maakte één minuut voor tijd het winnende doelpunt op Turf Moor. Er was even twijfel of de bal over de doellijn was, maar de technologie gaf de doorslag. Over een maand zullen de ze kwartfinale mogen spelen in de FA Cup. 

Later op zaterdag komen ook nog topclubs als Chelsea en Manchester City in actie. City gaat op bezoek bij Huddersfield Town, terwijl Chelsea het opneemt tegen Wolverhampton Wanderers. Naast Lincoln kan nog een tweede club uit de National League de laatste acht bereiken. Sutton United speelt maandag thuis tegen Arsenal. Het kwam in de geschiedenis van de FA Cup nog niet eerder voor dat twee clubs uit de non-league de achtste finales bereikten. Of de geschiedenis herschreven moet worden weten we maandag. 

Lincoln City schrijft geschiedenis. (PRO SHOTS/Action Images)
Lincoln City schrijft geschiedenis. (PRO SHOTS/Action Images)