Shiffrin (21) slalomt zich naar legendarische status

Skiester Mikaela Shiffrin heeft zich op het wereldkampioenschap alpineskiën in het Zwitserse St. Moritz voor de derde keer op rij laten kronen tot wereldkampioene op de slalom. De Amerikaanse is de eerste skiester sinds de Tweede Wereldoorlog die dat voor elkaar krijgt. 

Shiffrin nam in de eerste run al de leiding, hoewel het verschil niet heel erg groot was. De Zwitserse Wendy Holdener, vooraf ingeschat als enige échte uitdaagster van Shiffrin, nam met 0,38 seconden de tweede plek in beslag. Achter haar stond een Slowaaks duo met de ervaren Veronika Velez Zuzulova (+0,59) en de jonge Petra Vlhova (+0,76). Ook Frida Hansdotter (+0,77), Michelle Gisin (+0,86), Michaela Kirchgasser (+0,95) en Ana Bucik (+0,96) stonden nog binnen een seconde van Shiffrin. 

In de tweede run maakte Sarka Strachova indruk. De Tsjechische die tien jaar geleden wereldkampioene werd stond negende na de eerste run, maar haalde Bucik gelijk in. Ze ging ook voorbij aan Kirchgasser, die met haar laatste WK-optreden van haar lange carrière afscheid nam van het enthousiaste Zwitserse publiek. Gisin viel ver terug na een grote fout, maar Hansdotter dook wel onder de tijd van Strachova en nam de leiding.

Vlhova bleef vervolgens op 0,01 seconde steken en nadat Velez Zuzulova na een razendsnelle start uitviel was de Slowaakse medaillehoop zo goed als ten einde. Holdener liet een run met de nodige fouten zien, maar nam de leiding van Hansdotter over en bracht het publiek op de banken.

Tot slot mocht Shiffrin naar beneden en daar stond simpelweg geen maat op. Ze breidde haar voorsprong uit met een bijna perfecte run en liet zien waarom ze de beste slalomster in hele lange tijd is. Met 1,64 seconden voorsprong kwam ze over de finish, slechts zeven honderdsten minder dan het grootste verschil ooit op de slalom op het WK - Ingrid Lafforgue werd in 1970 met 1,71 seconden verschil wereldkampioene.

Shiffrin heeft inmiddels een gigantische erelijst bijeen geskied. In 2013, 2015 en nu 2017 werd ze wereldkampioene, in 2014 was er olympisch goud, daar tussendoor won ze drie keer op rij de World Cup op de slalom en tot slot is ze dit seizoen hard op weg naar de algemene World Cup en die op de slalom. Een mooie erelijst voor elke skiër, maar daar moet nog even bij vermeld worden dat de Amerikaanse nog een kleine maand 21 jaren jong is.