Vierde wereldtitel en record biatlete Dahlmeier

Biatlete Laura Dahlmeier heeft op het wereldkampioenschap in het Oostenrijkse Hochfilzen een record gevestigd. Samen met Vanessa Hinz, Maren Hammerschmidt en Franziska Hildebrand won de pas 23-jarige Dahlmeier het goud op de estafette, haar vierde wereldtitel van het WK. Het is tevens de tiende WK-wedstrijd op rij waarin ze een medaille pakt en daarmee neemt ze het record over van de Noorse Tora Berger, die negen keer op rij het podium haalde.

De Française Anaïs Chevalier begon als beste aan de wedstrijd, door één keer mis te schieten en met zeven seconden voorsprong als leidster het virtuele stokje door te geven aan Celia Aymonier. Lisa Vittozzi uit Italië volgde en stuurde Federica Sanfilippo op weg, terwijl Hinz als derde doorgaf op Hammerschmidt. Sanfilippo deed het uitstekend en had bij de tweede wissel zelfs de leiding, voor Hammerschmidt, de Oekraïnse Yuliia Dzhima en Aymonier. Opvallend was dat de gehele top-10 halverwege nog binnen een minuut zat, met nummer tien Slowakije op maar 43 seconden.

De sleutel voor het Duitse goud leek bij Hildebrand te liggen. Ze schoot twee keer foutloos, maar ging aan het einde van haar beurt wel compleet kapot. Op haar allerlaatste restjes energie bereikte ze de wisselzone, waar slotloopster Dahlmeier op weg gestuurd werd. De jonge Anastasia Merkushyna hield Oekraïne op de tweede plek, terwijl Justine Braisaz uit Frankrijk haar missers compenseerde met uitstekend langlaufen. 

Het duel tussen de slotloopsters werd een spannende aangelegenheid, met maar liefst vijf kanshebsters op de medailles - iets wat in estafettes niet vaak gebeurt. Dahlmeier miste in totaal drie schoten, maar dook na de laatste schietbeurt toch met vijf seconden voorsprong de slotronde in. Gabriela Koukalova (Tsjechië) en Marie Dorin Habert (Frankrijk) volgden haar, terwijl de Oekraïnse Olena Pidhrushna - doorgaans duidelijk de mindere langlaufster van de drie - op weg leek naar plek vier.

Dahlmeier werd niet meer bedreigd en langlaufde Duitsland naar goud, maar het was juist Pidhrushna die de twee snelle dames achter zich hield en zilver pakte voor het Oekraïnse team. Koukalova was helemaal gebroken en moest het brons aan Dorin Habert laten, terwijl de Italiaanse Dorothea Wierer zich in de slotronde stukbeet op de groep achtervolgers en vijfde werd.