Superstunt skiër Leitinger, Hirscher wereldkampioen

Alpineskiër Marcel Hirscher heeft zich voor de eerste keer in zijn carrière laten kronen tot wereldkampioen op de reuzenslalom. De Oostenrijkse zoon van een Nederlandse moeder - we moeten toch een Nederlands tintje vinden - was in de sneeuw van het Zwitserse St. Moritz de snelste over twee runs.

Na de eerste run ging Hirscher al aan de leiding, voor landgenoot Philipp Schörghofer, die maar 0,26 seconden achterstand had. Specialist Alexis Pinturault uit Frankrijk gaf met 0,35 seconden ook niet veel toe, terwijl de Zweed Matts Olsson op 0,39 seconden de vierde plek in handen had. Ook Henrik Kristoffersen (+0,48), Roland Leitinger (+0,53) en Leif Kristian Haugen (+0,54) deden nog volop mee in de strijd om de medailles.

De Noor Haugen nam van deze groep de leiding in handen, maar moest die gelijk afstaan aan Leitinger. De Oostenrijker skiedde vooral halverwege de run fenomenaal en zag Kristoffersen, Olsson en Pinturault zich stukbijten op zijn tijd, waardoor een sensationele medaille zeker was. Schörghofer haalde het niet en viel ook terug tot achter Haugen, die daardoor ook een verrassende medaille won. Hirscher leverde op Leitinger's sterke stuk wel wat in, maar hield de leiding vast en pakte de wereldtitel.

Dat Hirscher won is niet zo vreemd, dat doet hij op de reuzenslalom wel vaker. Voor Leitinger ligt dat anders: in de afgelopen vijf jaar stond hij 28 keer aan de start in de World Cup, met één zesde plek in 2015 als enige klassering in de top-10 en dus is zijn zilveren medaille een daverende stunt. Ook de 29-jarige Haugen kwam in zijn 132 starts op het hoogste niveau nooit op het podium: twee vierde plekken dit seizoen waren zijn beste resultaten ooit.

Maarten Meiners plaatste zich zeer knap voor de tweede run, maar ging na een paar poortjes onderuit.